Държавният стандарт не е заложен изрично в Наредбата за здравословно

...
Държавният стандарт не е заложен изрично в Наредбата за здравословно
Коментари Харесай

Ще се хранят ли децата ни с храни, неотговарящи на държавния стандарт?

Държавният стандарт не е заложен категорично в Наредбата за здравословно хранене и това отваря врата за всички компании от сивия бранш да оферират продуктите си на шефовете на учебни заведения, които избират кой доставя храната в учебно заведение. За това предизвестиха ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева и ръководител на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Нова тв.
" Инициирахме смяна, която касае здравословното хранене на децата сред 3 и 7 години, с концепцията категорично да бъде вписано в наредбата условието децата да се хранят единствено с храни по одобрени БДС стандарти ", сподели Кукушева.
Предложението беше подложено на публично разискване от здравното министерство и сега се чака утвърждение на текстовете от Министерския съвет. Наредбата планува 4 хранения дневно. Повече пресни плодове и зеленчуци и млечни артикули като кашкавал, сирене и извара, по-висока масленост на прясното и киселото мляко и по-чисто месо за сметка на пържените храни, сладкишите и солта. Детайли от самата разпоредба за храненето в учебно заведение и детските градини можете да прочетете в тази публикация.
В текстовете обаче не е записано категорично, че храната би трябвало да дава отговор ня БДС стандарти. В същото време публичните поръчки го изискват.
" Тъй като всички сектори са въвели БДС стандартите, това условие е заложено и по право в публичните поръчки. Като отпадне това условие или в случай че не се включи, както се случва сега, следва да се даде опция на всеки един бизнес оператор или компания да доставя каквито желае храни, откъдето желае ", уточни още Кукушева.
" Малко буди неразбиране, в случай, че има Наредба №8, която е на Министерство на земеделието, където третира храненето на децата. Там е казано, че продуктите би трябвало да бъдат по БДС. Но за какво другите министерства в тази страна не желаят да имат синхронизация? ", запита Зоров.
" При Наредба №8 на Министерство на земеделието, преди няколко години, когато се споделяше, че продуктите би трябвало да са по одобрени стандарти – БДС или браншови, го нападнаха компании, които са търговски и кетъринг компании. Същите компании, които сега вкарват учебното мляко. Първо се направи хаосът с учебното мляко и същите компании го нападнаха. В съда падна Наредба №8 за БДС заради процедурни пропуски ", изясни още казусът Зоров.
Марияна Кукушева добави към претекстовете за злоупотреби и отпусканите средства: " Пари от държавния бюджет, който се заплащат на доставчиците на храни в детските градини и учебните заведения, се заплащат от всички нас. Общата сума на тези пари, обхващаща всички форми на снабдяване на храни, е 1 милиарда лева годишно. Твърдя, че има стопански интерес ".
" За наслада, в млечната промишленост има съществуващи БДС стандарти. БДС продуктите са мощно следени от контролните органи, което дава най-висока гаранция за тези артикули. Затова в детските градини, в учебните заведения и при всички, свързани с детското хранене, би трябвало да влизат артикули по БДС, с цел да има висока гаранция ", счита той.
" Няма здравен специалист, който да каже, че е потребно децата да ядат храни, формирани от сменени съществени първични материали. Очаквам здравното министерство да изпратят свои представители. Ние имаме проектонаредбата, която чака да бъде утвърдена от Министерски съвет ”, разгласи Кукушева.
Как компании от сивия бранш могат да влязат в учебното хранене още веднъж посредством пропуските в Наредбата?
" Какво става в случай че са по техническа документи? Това значи, че аз, като притежател, си одобрявам документите, единствено известявам Агенцията по храните. Тя не може да направи несъгласие за нещо, което не е отровно, рисково. Така че мога всеки ден да си трансформирам тази документи и децата всеки ден да одобряват разнообразни артикули. Това е неприемливо ", безапелационен е Зоров.
" Ние направихме проучване кой доставя хлябовете в учебните заведения и се оказа, че 30% от доставките се правят от компании от сивия бранш, които не са регистрирани ”, разяснява Кукушева.
На фона на дебата за здравната разпоредба, от Министерство на земеделието оповестиха, че няма риск за учебната храна за образователната 2019/2020 година. Доставките на плодове и мляко по двете стратегии към Държавна фирма " Земеделие " се извършват по проект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР