Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че напрежението в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че напрежението в
Коментари Харесай

Блинкен: Напрежението между САЩ и Китай намалява

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че напрежението в връзките с Китай е намаляло, само че изрази паниката си по отношение на желанията на Пекин във връзка с Тайван.

Запитан по време на изява в Чикагския университет дали температурата в връзките с Китай е спаднала, Блинкен отговори: " Мисля, че е по този начин, тъй като когато разговаряш и се ангажираш, това нормално има подобен резултат. Останалата част от света чака от нас да управляваме тези връзки отговорно. Те знаят, че методът, по който ги управляваме, в действителност ще се отрази и на тях ", сподели Блинкен.

Според американски чиновник Блинкен ще посети Пекин на 5 и 6 февруари, като това ще бъде първото посещаване на държавен секретар в азиатската страна от октомври 2018 година насам.

Решението за визитата беше взето, откакто през ноември президентите Джо Байдън и Си Дзинпин организираха диалози в Бали по отношение на широкообхватните търкания сред двете най-големи стопански сили в света.

Но Блинкен още веднъж изрази паника във връзка с Тайван, за който претендира Китай, като уточни възходящите старания на Пекин да изолира самоуправляващата се народна власт и огромните военни учения, които организира наоколо до острова през август.

" Това, което видяхме през последните няколко години е, че Китай взе решение, че към този момент не се усеща удобно от статуквото - статукво, което преобладаваше в продължение на десетилетия и което в действителност беше сполучливо във връзка с връзките сред нашите страни и ръководството на това, което назоваваме сложна обстановка. Това, което споделяме на Китай, е следното - те споделят, че това е техен върховен въпрос; нашият отговор е, че това е в полза на Съединените щати и на страните по света ", сподели Блинкен. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР