Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен насочи дипломатическия си натиск

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен насочи дипломатическия си натиск
Коментари Харесай

Блинкен пътува от Западния бряг до Ирак в опит да овладее последиците от войната Израел-Хамас

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен насочи дипломатическия си напън към войната Израел-Хамас към окупирания Западен бряг в неделя, пробвайки се да увери палестинския президент Махмуд Абас , че администрацията на Байдън ускорява напъните за облекчение на тежкото състояние на цивилните в Газа и настоявайки, че палестинците би трябвало имат главната дума във всичко, което следва за територията след спора, предава „ Асошиейтед прес “.

Блинкен към този момент отлетя за Багдад за диалози с иракския министър председател Мохамед Шиа ал-Судани на фона на това, че американските сили в района са изправени пред вълна от офанзиви от съюзнически на Иран милиции в Ирак и на други места. Силите на Съединени американски щати смъкнаха различен еднопосочен атакуващ дрон в неделя, който беше ориентиран против американски и съдружни войски покрай тяхната база в прилежаща Сирия , заяви американски формален представител. От Багдад Блинкен пътува до Турция.

Първият посланик на президента Джо Байдън пътува през град Рамала на Западния бряг в брониран конвой и при засилени ограничения за сигурност. Това беше неговият трети ден на совалкова дипломация, целяща да се опита да ограничи дестабилизиращите районни последствия от войната и да преодолее отхвърли на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да обмисли предлагането на Съединени американски щати за периодически паузи в офанзивата против Хамас, които то своя страна да бъдат задоволително дълги, с цел да се бърза с жизненоважна помощ на цивилните в Газа.

В петък Нетаняху отблъсна натиска на Съединени американски щати да стартират да се ползват паузи в боевете, като сподели, че няма да има краткотрайно преустановяване на огън я, до момента в който Хамас не освободи към 240 задгранични заложници, които държи.

„ Това е развой “ , разяснява Блинкен пред кореспонденти по въпроса в неделя. Той посочи:

„ Израел повдигна значими въпроси за това по какъв начин ще работят филантропичните паузи. Трябва да отговорим на тези въпроси, в това число на въпроса по какъв начин паузите биха повлияли на заложниците от Хамас. Ние работим тъкмо върху това. “

Администрацията на Байдън , макар че той остава най-силният покровител на военния отговор на Израел против офанзивите на Хамас на 7 октомври, от ден на ден се стреми да употребява въздействието си в Израел, с цел да се опита да смекчи резултата от седмиците на цялостна блокада на Израел и съвсем денонощна въздушни, сухопътни и морски набези в Газа, където живеят 2,3 милиона цивилни.

Срещата на Блинкен с Абас на Западния бряг се състоя в същия ден, когато израелски самолети бомбардираха два бежански лагера в Газа , убивайки минимум 53 души, съгласно здравни чиновници в Газа. Репортер на „ Асошиейтед прес “ видя труповете на осем деца, докарани в близката болница в Газа след един от тези удари. Израелската войска разгласи, че нейните сили дейно са разделили линията Газа на две преди предстоящата ескалация на атак и против цели на Хамас на север.

Когато се популяризира информация за идването на Блинкен в Рамала, палестинците в действителност стачкуваха против поддръжката на Съединени американски щати за войната на Израел. Демонстрантите държаха плакати, на които се виждаше капеща кръв и известия, включващи: „ Кръвта на Блинкен е по ръцете ви . “

Нито Блинкен, нито Абас проговориха, до момента в който се поздравяваха пред камерите и срещата им завърши без обществен коментар.

Палестинската власт ръководи полуавтономни региони на окупирания от Израел Западен бряг. Той не е бил фактор в линията Газа от 2007 година, когато Хамас пое контрола след победа на изборите там година по-рано. Самият Абас е неизвестен измежду палестинците.

В Багдад Блинкен разяснява, че палестинската администрация сега играе доста значима роля на Западния бряг в опитите си да резервира стабилността там.

„ Това е извънредно значимо, тъй като никой не желае различен фронт на Западния бряг или където и да е другаде и те в действителност се ускоряват при доста сложни условия, с цел да свършат нужната работа.

Той посочи, че това, с което всички са съгласни, е, че при оформянето на бъдещето за Газа, Западния бряг и в последна сметка за палестинска страна, палестинските гласове би трябвало да бъдат в центъра на протичащото се. Той беше безапелационен:

„ Палестинската власт е представител на тези гласове, тъй че е значимо тя да играе водеща роля. “

Абас обаче посочи, че палестинската власт ще поеме властта в Газа единствено като част от „ всеобхватно политическо решение “ на израелско-палестинския спор , съгласно формалната осведомителна организация на Палестинската организация WAFA. Той също по този начин осъди бомбардирането на Газа от Израел като „ геноцидна война и прикани Блинкен неотложно да ги спре да правят сходни закононарушения, предава осведомителната организация.

При второто си пътешестване до Близкия изток от началото на войната Блинкен се срещна с Нетаняху в петък, преди да организира диалози в Йордания с арабски министри в събота. Досега Нетаняху отхвърля филантропични паузи. Арабските управляващи настояха за неотложно преустановяване на огъня . А съгласно Блинкен това би било контрапродуктивно и може да насърчи повече принуждение от страна на Хамас.

Американски чиновници считат, че Нетаняху може да смекчи съпротивата си против концепцията за пауза, в случай че успее да бъде уверен, че е в стратегически интерес на Израел да облекчи тежкото състояние на палестинските цивилни в Газа. Стремително растящият брой на смъртните случаи измежду палестинците – повече от 9700, съгласно чиновници на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа – провокира възходящ интернационален яд , като десетки хиляди от Вашингтон до Берлин излязоха по улиците през уикенда, с цел да изискат преустановяване на огъня неотложно .

Арабските страни се опълчват на американските внушения, че играят по-голяма роля в разрешаването на рецесията , като показват отвращение поради цивилните жертви на израелските военни интервенции, само че имат вяра, че Газа е проблем , значително основан от Израел .

Пред арабските водачи Блинкен посочи, че е ясно, че всички биха приветствали филантропичната пауза. Той акцентира, че „ може да форсира нещата, които всички се опитваме да реализираме “, в това число освобождение на заложници , даване на помощ и освобождение на непознати жители . По последната точка той съобщи:

„ Постигнахме значим прогрес там през последните дни, само че също и действителни затруднения, които идват дружно с това. Продължаваме да работим по тях. “

В Багдад диалозите засегнаха сигурността на американските сили . Блинкен сподели:

„ Дадох доста ясно да се разбере, че офанзивите, заканите, идващи от милицията, която е обвързвана с Иран, са изцяло неприемливи и ние ще предприемем всички нужни стъпки, с цел да защитим американск ите чиновници. “

Той подсети, че министър председателят е изразил личната си решителност да спре стачките на милицията .

Съединени американски щати са надълбоко загрижени, че Иран и неговите поддръжници, в това число няколко милиционерски групировки в Ирак , могат да се възползват от обстановката в Газа, с цел да дестабилизират Близкия изток . Подкрепяните от Иран милиции към този момент ускориха ракетните и други офанзиви против американски военни уреди в Ирак и Сирия , нанасяйки най-малко един ответен удар от американските сили.

Неделната офанзива с дрон против американски обект в Сирия беше минимум 32-ата против военни уреди на Съединени американски щати и обединението в Ирак и Сирия от 17 октомври насам. Към днешна дата е имало минимум 17 офанзиви в Ирак и 15 в Сирия. Най-малко 21 военнослужещи са били ранени от офанзивите, само че всички са се върнали на работа, заяви Пентагонът.

Същият американски чиновник, който удостовери свалянето на дрона от Съединени американски щати , изясни, че ударът с дрона е доста сходен на други скорошни офанзиви против американски личен състав в бази в Ирак и Сирия и към този миг се счита, че е обвързван с подкрепяната от Иран милиция. Служителят не беше акредитиран да разисква въпроса обществено и приказва при изискване за анонимност, прецизира изданието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР