Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на

...
Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на
Коментари Харесай

Радев се загрижи за съдбата на Тараклийския университет


Държавният глава Румен Радев организира телефонен диалог с президента на Молдова Мая Санду за статута на Тараклийския университет " Григорий Цамблак ".

Разговорът е иницииран от Радев, откакто представители на разнообразни структури на Тараклийския регион и на българските публични и културни организации на Молдова са изпратили до него писмо, в което българите в Молдова показват опасения, свързани с предлагано обединение на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет " Йон Крянга " в Кишинев , оповестиха от президентството.
 Джамбазки алармира EK за нарушени права на българите в Молдова
Джамбазки алармира EK за нарушени права на българите в Молдова

Според него, това е нарушаване сред двете страни

Пълноценната просветителна активност на Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак " за запазване на културата и националната еднаквост на огромната българска диаспора в Молдова има изключително огромно значение за развиването на другарските връзки сред двете страни, разяснява по време на диалога с Мая Санду Румен Радев.

Той означи уговорката на страната ни към висшето учебно заведение посредством финансова поддръжка за развиването на просветителната му активност. " Въпросът за самостоятелността на университета " Григорий Цамблак " е от изключителна значимост за българската общественост в региона на Тараклия ", уточни президентът.
 „ Възраждане “ предизвести за рецесия в връзките с Молдова
„ Възраждане “ предизвести за рецесия в връзките с Молдова

Парите, които били отделени за Тараклийския университет към момента не са преведени

По думите му е належащо експертни екипи на способените институции от двете страни да обсъдят образователните стратегии и формите на образование, които да способстват както за предпазване на традициите и културната еднаквост на общността ни , по този начин и да дават благоприятни условия на младите етнически българи за интеграция в молдовското общество. Според него държавната поддръжка за независимостта на университета е от основно значение за развиване на връзките сред България и Молдова.

Мая Санду осведоми Радев за извършени през днешния ден в Кишинев експертни диалози сред представители на министерствата на образованието и науката на България и Молдова за реализиране на двустранно съглашение по въпроса.
 Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет
Тараклийският университет в Молдова става филиал на Русенския университет

Това стана ясно на срещата на Румен Радев с молдовския му сътрудник

Освен това, Румен Радев поздрави сътрудника си от Молдова за получения формален статут на страната като претендент за участие в Европейски Съюз. Българският държавен глава изрази съпричастност към компликациите, пред които се изправят молдовските жители по отношение на войната в Украйна. Както българското, по този начин и молдовското общество са изправени пред проблеми, свързани със сигурността в района, с енергийната рецесия и обществените аспекти в резултат на мощно влошената геополитическа конюнктура.

Президентите на България и Молдова размениха предложения за двустранни визити за следващо задълбочаване на политическия разговор на най-високо ниво.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР