Държавният глава Румен Радев призова съзнателно заложеният и грижливо отглеждан

...
Държавният глава Румен Радев призова съзнателно заложеният и грижливо отглеждан
Коментари Харесай

Президентът иска НС да контролира харченето на бюджетния излишък

Държавният глава Румен Радев прикани " умишлено заложеният и грижливо отглеждан " бюджетен остатък да се изхарчи след публичен спор и глоба на Народното събрание ".

Изказването си той направи като заключително в границите на кръглата маса на тематика " Неравенства и беднотия в България ", която се организира през днешния ден под негов патронаж.

Румен Радев прикани: Следваща добра стъпка би била българският парламент да изиска тази година умишлено заложеният и грижливо отглеждан бюджетен остатък, да се изхарчи в края на годината след публичен спор и глоба на Народното събрание.

" Това ще бъде един доста мощен сигнал от страна и на българското държавно управление, и на българския парламент към българските жители, и вяра за демократичните процеси в страната "

Държавният глава изиска " приобщаваща политика на институциите към обществото, която да докара до повече бистрота в ръководството ".

Държавният глава акцентира, че в страните, в които има инклузивни политически и стопански институции, има напредък и разцвет, учреден на конкурентноспособност, а мощна централизирана страна организира ефикасни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на жителите и подсигурява техните свободи и сигурност. " Нека не бъркаме - централизирана страна не значи властническа страна ", уточни Румен Радев.

По думите на президента противоположен резултат създава така наречен извънреден модел на ръководство, който неглижира гражданското общество и основава страна, която не може да отбрани правата, собствеността и бизнеса на жителите и да подсигурява тяхната сигурност.

Държавният глава разкритикува, че при тези институции обществените средства се разходват с липса на задоволително бистрота, а ръководещите са безотчетни и безотговорни, жителите са едва показани в ръководството и ръководещият хайлайф е едва следен, а главната му цел е персоналното облагодетелстване ", уточни още Румен Радев.

По думите му при извънредните институции липсва бистрота в харченето на обществения запас, както и отчетност и отговорност, в това число се измислят всевъзможни планове със противоречива социална значителност и схеми за източване на обществените запаси.

Държавният глава разкритикува още веднъж корупцията в публичния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР