Държавният глава Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия

...
Държавният глава Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия
Коментари Харесай

Мотивите на президента Радев за вето на част от Закона за извънредното положение

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие на разпореждания от признатия от Народното събрание Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. В писмо до медиите президентът разпрати претекстовете за своето решение да върне за ново разискване в Народното събрание въпросните разпореждания.
Радев: Ще предложа несъгласие на част от Закона за изключителното състояние Мотивите за ветото ще станат ясни по-късно денем
" Споделям нуждата от бързо приемане на законодателни промени в условия на изключително състояние, регламентират активността на институциите в сериозни обстановки и да запазят правата на жителите. Призовах за повсеместен метод, който да преодолее дефицитите в правната уредба, изключително в условия, които изискват взаимните старания на всички институции. Убеден съм, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани освен към неотложните ограничения и дейности за попречване на разпространяването на ковид, само че и към грижата, която законодателят поставя за предпазване на капацитета на българската нация. Критерий за това са пропорционалните на опасността ограничавания при упражняването на правата на жителите и техните организации, както и рационалните условия, които се основават за поддържане на стопанската система в подготвеност да се оправи с неразбираемите провокации.

За късите периоди, в които беше направен и признат Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, той съумя да обхване разнородни публични връзки, да се концентрира към голям брой ограничения в най-различен набор, да промени голям брой други закони. Някои от ограниченията, обаче, трансформират трайно уредбата в други закони и ще бъдат прилагани освен в изискванията на изключително състояние, само че и след неговата анулация.

1. Не мога да подмина опасенията за свободата на словото, с които се свързват промените в Наказателния кодекс, съдържащи се в § 3, т. 2, б. „ а “ от признатия закон. Отстояването на високи стандарти за отбрана на главните права на жителите, даже в условия на рецесия, е непроменяемо изискване на демократичната и правовата страна, каквато е и нашата страна. С изменението на член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс се прибавя като съставомерно действие предаването на „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “. Този текст директно визира свободата на изложение и на разпространяване на информация, което постанова някои разяснения от становище на интернационалните стандарти по правата на индивида в изискванията на изключително състояние.

Конституционната уредба на изключителното състояние дава отговор на въпросите „ кой “ и „ по кое време “ е оправомощен да разгласи изключително състояние, само че оставя основни въпроси за контролиране на законово ниво. Уредбата на ограниченията при изключително състояние следва да е съобразена с интернационалните контракти, по които Република България е страна. Релевантни правила и стандарти за оповестяване на изключително състояние и за дерогация на съществени права се съдържат на първо място в Международния пакт за гражданските и политически права (МПГПП), Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи (ЕКПЧ), в практиката на Съда в Страсбург и редица интернационалните документи с целесъобразно значение, като Принципите от Сиракуза по отношение на наредбите за ограничение и дерогация в МПГПП и Парижките минимални стандарти по отношение на нормите за правата на индивида при изключително състояние. Венецианската комисия за народна власт посредством право сочи, че изключителните ограничения и ограничавания на права могат да се ползват единствено краткотрайно и прецизно в границите на интервала, в който работи изключителното състояние (Opinion 359/2005 on the protection of human rights in emergency situations).

В Резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа 1659 (2009) категорично се акцентира, че свободата на изложение и публикуването на информация в никакъв случай не би трябвало да се интерпретира като опасност за националната сигурност, с изключение на в категорично и ясно избрани в закона случаи. Ограниченията би трябвало да са нужни в едно демократично общество с оглед отбраната на законни ползи, свързани с националната сигурност, и да са пропорционални на заплахата, за чието превъзмогване са нужни изключителните ограничения. Ограниченията би трябвало да са ясно и непротиворечиво дефинирани и да не препятстват достъпа на жителите до самостоятелните медии.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е приел Насоки - Guidelines on protecting freedom of expression and information in times of crisis (приети на 26.09.2007 г.). В този документ категорично се показва, че страните не би трябвало да употребяват неразбираем и прекомерно общ език и терминология, когато формулират ограничавания за свободата на изложение и на разпространяване на информация по време на изключителни обстановки. Важен акцент, който се слага в тези документи, е нуждата от наказателни и административни наказания за длъжностните лица, които популяризират погрешна и заблуждаваща информация.

Предвид условията, които произтичат от МПГПП и Европейска конвенция за правата на човека, признатото от Народното събрание изменение в член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс следва да се дефинира като несъответстваща на правозащитните стандарти. Текстът „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “ е общо и неразбираемо дефиниран. Липсва съответен аршин за установяване на една информация като „ погрешна “. Не се държи сметка, че същността и особеностите на ковид и неговото разпространяване към момента са предмет на научна полемика. Експертното и публично схващане за пандемията с COVID-19 се развива динамично и това, което доскоро се е считало за правилно, може да бъде отречено от научните проучвания през днешния ден или на следващия ден. Примери от последните седмици демонстрират смяна в разбирането за пандемията и значи ли това, че е популяризирана „ погрешна информация “? Не, само че от становище на новата корекция в Наказателен кодекс, в случай че това се случи в този момент, би било наказуемо, което е неприемливо. Тази неразбираема и обща дефиниция дава необятни дискреционни права на преценка на правоохранителните органи, което ще сътвори така наречен „ вцепеняващ резултат " за свободата на изложение и разпространяване на информация. Експерти, публицисти, жители под боязън от наказателна отговорност за действие, което е неразбираемо дефинирано в закона, ще си постановат автоцензура. Отварят се необятно вратите и за заплашване и тормоз от страна на органите на властта.

Въпросната корекция в Наказателния кодекс нарушава условието за прецизно краткотраен темперамент на изключителните ограничения и рестриктивните мерки на съществени права – в гласувания текст не е посочено, че това ограничаване се отнася единствено за интервала на изключителното състояние, както категорично е посочено в други разпореждания от признатия закон за изключителното състояние, с които се променят други закони.

Свободата на изложение на мнение и информация са права с фундаментално значение в едно демократично общество и в правова страна. Като главно право свободата да се показват отзиви е провъзгласена както в член 39, алинея 1 от Конституцията, по този начин и в член 19 от Всеобщата декларация за правата на индивида, член 10, алинея 1 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи и член 11 от Хартата на главните права на Европейския съюз. Както Конституционният съд е подчертал в тълкувателното си решение № 7 от 1996 година, изразяването на мнение е израз на свободата на разбиране и е на първо място самостоятелно право на личността, което Конституцията дава на " всеки ". Всеки има право да търси, получава и популяризира информация (чл. 41 от Конституцията).

Налага се изводът, че възприетият законодателен метод с включване на неразбираемия углавен състав „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест " и значително завишаване на глобата не реализира заложеното в заглавието на закона – ограниченията и дейностите на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година Очаквам Народното събрание да организира ново разискване и прецизиране, което в този случай е изключително значимо, с цел да се разсеят подозренията, че изключителното законодателство се употребява като фасада за пробутване на неприемливи ограничения, които ерозират доверието на българските жители в европейските полезности.

2. С т. 1 на § 12а от признатия закон се основава нова т. 9 на член 1, алинея 2 на Закона за отбрана на потребителите, като към задачите на закона се прибавя и „ право на отбрана от голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия “. Споделям нуждата от такава отбрана и считам, че такива ограничения би трябвало да има, само че в признатия си тип законът не дава легална формулировка на понятието „ голословно високи цени “. Липсва и нормативна основа за разграничение на голословно високите цени във време, когато не е оповестено изключително състояние и когато е оповестено такова. Няма и разграничаване във връзка с стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат голословно високи. Подобен метод основава правна неустановеност у задължените субекти, позволява индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол. С т. 2 на § 12а от признатия закон се основава нова Глава осма „ а “ с член 177а и 177б в Закона за отбрана на потребителите. Алинея 1 на член 177б императивно задължава всички икономически субекти „ да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули и услуги през последните три месеца “ преди оповестяването на изключително състояние или настъпването на злополучие по смисъла на Закона за отбрана при бедствия. Законът не държи сметка, че обособените икономически субекти имат и са имали в посочения 3-месечен референтен интервал лична комерсиална, ценова и маркетингова политика, както и разнообразни взаимоотношения с комерсиалните си сътрудници. Редица сдружения, регистрирани в България, са дъщерни или част от икономическа група с компании-майки, чието седалище е в друга държава-членка и ползват цялостна тактика за реализация на стоките или услугите, които дават в границите на Съюза.

В признатата редакция член 177б, алинея 1 не се вкарва предел, а се планува фиксиране на всички цени в стопанската система. Това е несъразмерно по отношение на задачите на закона за отбягване на голословно високи цени. Невъзможността цените да реагират на измененията в интернационалните пазари, разноските за произвеждане и сезонните фактори може да доведат до недостиг на редица артикули. Създава се риск артикули, които са поскъпнали на интернационалните пазари, в това число животоспасяващи лекарства изобщо да не се внасят в България, в случай че закрепените цени тук са по-ниски от разноските за импорт. Това ще ограничи достъпа на семействата до редица артикули от първа нужда, които не се създават в България. Това нарушава и разпоредбите за свободно придвижване на артикули в границите на Единния европейски пазар.

Задълженията, въведени с член 177б, са скрепени с имуществена глоба в размер на 5% от оборота за миналата година (нов член чл. 225е). Размерът на тези наказания основават предпоставки редица търговци да преустановят превантивно част от активността си, с цел да не се слагат в риск от налагане на наказания, заплащането на които може да ги докара до банкрут, изключително в интервал на изключително състояние, внезапно влошена икономическа среда и неналичието настоящи тласъци за превъзмогване на икономическите последици на пандемията.

Свободата на стопанска самодейност е прокламирана и в член 16 на Хартата на главните права на Европейския съюз. Според практиката на Съда на Европейски Съюз, правото на свободна стопанска самодейност включва независимост на договаряне и независимост на конкуренция. То може да бъде ограничавано „ при съблюдаване на правилото на пропорция “ и единствено доколкото рестриктивните мерки са „ нужни и в случай че фактически дават отговор на приети от Съюза цели от общ интерес или на нуждата да се защитят правата и свободите на други хора “ (чл. 52, пар. 1 от Хартата на главните права на Европейския съюз).

Текстовете на § 12а, т. 2 и 3 не кореспондират с член 19, алинея 1 на Конституцията, който е главно конституционно начало и според който стопанската система на България се основава на свободната стопанска самодейност. Може да зародят спънки пред свободното придвижване на артикули и услуги в границите на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекаленост и нарушаване на правилото за пропорция.

Коронавирусът и България Случаите на COVID-19 в Бургас към този момент са 6 Психолог: Важно е да имаме структурирано всекидневие в обстановката на изключително състояние Какви ограничения се вземат в БДЖ поради ковид? Цяло болнично поделение в Бургас е под карантина поради случай на COVID-19 Въпреки възбраната: Витоша цялостна с хора в съботния ден Столичната болница „ Токуда ” е под карантина Младен Маринов: Над 7000 души са под карантина поради COVID-19 COVID-19: Пускат дрон в кв. „ Факултета “ в София, с цел да осведомят хората за ограниченията Блокирани поради болестта: Българи търсят метод да се приберат у нас Мерките се съблюдават: Парковете и градинките в София са пусти В обществените мрежи към този момент се появиха разгласи: Продавам бележки за кой където желае да пътува Километрична опашка от коли на Автомагистрала " Тракия " (ВИДЕО) Калин Сърменов: Извънредните ограничения са с мисъл и за бъдещето Каракачанов: Борим се с вирус, не с външен съперник - няма да има танкове по улиците Шефът на НЗОК: Над 62% са свободните кревати в цялата страна На опашка пред магазин в София – най-вече хора над 60-годишна възраст Във Велико Търново към този момент вкарват новите ограничения против ковид Коронавирус в Пловдив: Хигиената в " Столипиново " обаче остава непроменена Заразените с ковид у нас са към този момент 142 души Спират градския превоз до Витоша, затварят парк " Врана "
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 174 11 3 3 Света 316409 11419 13599 95922 Заразени* Нови Починали България 174 11 3 Света 316409 11419 13599
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР