Държавният глава Румен Радев кани утре от 13 часа първата

...
Държавният глава Румен Радев кани утре от 13 часа първата
Коментари Харесай

Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации, но няма да бърза с връчването на първия мандат

Държавният глава Румен Радев кани на следващия ден от 13 часа първата по бройка парламентарна група - ГЕРБ-СДС в президентството за съвещания за сформиране на кабинет. Това разгласи персонално той пред медиите, само че посочи, че няма да бърза с провеждането на целия кръг съвещания, както и с връчването на първия мандат. 

" Парламентът има да свърши доста работа и аз чакам надлежно и партиите да поемат своята отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент - въпросът за властта, който не е напълно незначителен, само че някак си обсеби цялата активност на Народното събрание. Един месец не съумяха да сформират съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в кавги, което обезсили и неговата активност и законотворчество ", уточни Радев. 

По думите му, е изключително значимо да се направи всичко допустимо да се сътвори нужната среда в Народното събрание, тъй че да се прегледа деликатно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат признати.

Запитан дали е оптимист за съставянето на кабинет, Радев съобщи, че ще отговори след провеждането на консултациите и връчването на първия мандат.

Президентът окачестви кабинет на малцинството като сложна задача. " Машинното гласоподаване изигра голяма роля за унищожаване на недействителните бюлетини и способства за ограничение на корпоративни и купения избор. Ако народните представители оферират някакво по-ефективно решение, дано да го забележим ", счита Румен Радев. По думите му, в случай че се върне хартиените бюлетини това значи фрапантно увеличение на недействителния избор и неведнъж поправени не знаем тъкмо по какъв начин изборни бумаги и протоколи.

Относно желанията на част от парламентарно показаните партии да се гласоподава в Народното събрание решение за даване на военнотехническа помощ на Украйна Радев още веднъж разяснява, че това усилва риска от въвличането на България във войната.

Румен Радев очерта няколко значими цели към бюджета за 2023 година - да няма понижаване на обществени заплащания, заплати и пенсии, да не се допусне увеличение на бюджетния недостиг и да не се допусне разглеждането на бюджета да се трансформира в пазарище за предизборно наддаване. Според него е належащо дейно взаимоотношение сред държавното управление и Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР