Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) е подал проектни предложения за

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) е подал проектни предложения за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз поиска евросубсидия за разширяване на газохранилището си

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) е подал планови оферти за отчасти безплатно еврофинансиране на разширението на подземното газово вместилище " Чирен ", заяви сдружението във вторник.

Общата инвестиция по плана е 308 млн. евро, БТГ желае над 50 % от средствата от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF), само че при започване на 2022 година ще стане ясно каква част от сумата ще бъде предоставена, в случай че поръчката бъде утвърдена от Европейската изпълнителна организация по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). За останалата част от инвестицията ще се търсят заемни средства, като една от опциите е фондът на самодейността " Три морета ".

Разширението на единственото в България газово вместилище, което се стопанисва от БТГ, е несъмнено от Европейската комисия за план от " общ интерес " за Европейски Съюз във всички оповестени досега описи. Миналата седмица българското държавно управление му даде статут на обект от национално значение.

Търсените в този момент средства са нужни за продължение на работата по плана, откакто тази пролет излязоха анализите от триизмерните сеизмични изследвания за разширението на газохранилището. В момента потребният му размер е 550 млн. куб. м, само че се възнамерява да стигне 1 милиарда куб. м. с опция по едно и също време да се нагнетява и да се добива газ от запасите, до момента в който в този момент се прави единствено едното или единствено другото. Ще стане допустимо на ден да се употребяват по 8-10 млн. куб. м от запасите при настоящи 4.7 млн. куб. м на ден.

Проектът планува градеж на нови компресорна и газоизмервателна станция, чието против близо 5.3 млн. лева без Данък добавена стойност на " ПГХ Чирен Инженеринг " ДЗЗД.

Сега търсеното финансиране е за доставка и съоръжение на тези наземни уреди, за нови подземни експлоатационни сондажи и наблюдателни, както и разпродажба на някои от старите, както и за планиране на свързващ газопровод от Чирен до газовата мрежа на БТГ край село Бутан и за доставка и градеж на тази тръба. Обществените поръчки за тези действия ще се разгласят след обезпечаването на цялостното финансиране.

Миналата седмица екоминистерството разгласи, че стартира да и на трите капиталови планове.

Плановете на " Булгартрансгаз " са разширеното газохранилище да бъде въведено в употреба през лятото на 2024 година

Увеличаването на потенциала на хранилището ще насърчи търговията с природен газ, ще подтиква конкуренцията и ще усъвършенства ликвидността на газовия пазар в страната и района. Реализацията на плана ще способства за повишение на сигурността на доставките и възстановяване на пазарната интеграция в Югоизточна Европа, показва сдружението в известието си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР