Държавният департамент снощи съобщи на Конгреса, че Русия не спазва

...
Държавният департамент снощи съобщи на Конгреса, че Русия не спазва
Коментари Харесай

САЩ: Русия нарушава единствения останал договор за контрол на ядрените оръжия

Държавният департамент нощес заяви на Конгреса, че Русия не съблюдава единствения останал контракт сред двете страни за надзор на нуклеарните оръжия, написа в. " Ню Йорк Таймс ". Ведомството съобщи, че Русия е отказала да допусне американски инспектори в обекти за разполагане на нуклеарни оръжия - обвързване по контракта, прочут като " Нов СТАРТ ", който беше възобновен за пет години през февруари 2021 година.

Договорът беше подписан през 2010 година и от 2011 година насам подсигурява, че двете страни лимитират стратегическите си нуклеарни арсенали до по 1500 бойни глави, акцентира изданието. Основният механизъм за инспекция на контракта са взаимните инспекции, при които всяка страна може да ревизира данни и доказателства за нуклеарния боеприпас на другата. Русия прекрати инспекциите, като съобщи, че глобите, които Съединени американски щати са наложили против Русия след началото на нашествието в Украйна, прекалено много са затруднили достъпа на личните ѝ инспектори до обектите в Съединени американски щати.

Нахлуването на съветските сили в Украйна затруднява всевъзможни по-нататъшни договаряния за надзор на въоръженията, разяснява " Ню Йорк таймс ". От началото на войната президентът Байдън е отсрочил всевъзможни дипломатически полемики за нови контракти за надзор на въоръженията.

Евентуален завършек на " Нов СТАРТ " би означавал съвсем цялостен провал на архитектурата за неразпространение на нуклеарното оръжие, която Съединени американски щати и Съветският съюз, а по-късно и Русия, построиха през 80-те и 90-те години на предишния век, написа в. " Вашингтон пост ".

Редовните инспекции, изисквани от контракта, не се организират от най-малко три години, изначало поради пандемията от ковид, а по-късно и поради влошените връзки сред Москва и Вашингтон, разяснява американското издание. Миналия август Русия отхвърли достъп на американски инспектори до нуклеарния си боеприпас, макар че Кремъл увери, че към момента се ангажира да съблюдава другите разпореждания на контракта. Същия месец президентът Байдън съобщи, че е подготвен да договаря за ново съглашение за надзор на въоръженията, което да размени " Нов СТАРТ " след приключването му, само че изрази подозрение, че Москва ще бъде сътрудник, " подготвен да беседва ".

Русия е траяла да дава уведомления за тестовите си изстрелвания на ракети според контракта и да обменя данни за броя на разположените бойни глави, ракети и бомбардировачи, написа в. " Уолстрийт джърнъл ". По думите на чиновник от Държавния департамент Русия продължава да споделя на Съединени американски щати, че към момента е ангажирана с контракта.

Законодатели от Републиканската партия обаче предизвестиха, че прекъсването на инспекциите може да бъде последвано от по-съществени нарушавания на контракта, които да разрешат на Москва да разшири нуклеарните си сили и обявиха, че Пентагонът би трябвало да има подготвеност да поправя размера на американските сили в отговор, отбелязва изданието.

Критици в Съединени американски щати от дълго време настояват, че договорът има дефекти, като се базират на натрупването от страна на Русия на нови стратегически оръжия и на това, че договорът не е съумял да ограничи арсенала на Москва от хиляди тактически нуклеарни бойни глави и бомби с по-малък обхват, разяснява в. " Вашингтон таймс ". Критиците настояват, че разполагането от страна на Русия на нови стратегически системи, в това число на безпилотно торпедо с нуклеарен заряд, крилата ракета с нуклеарен мотор и хиперзвукови оръжия, въпреки и да не нарушава контракта, е подкопало стабилността, която се търси с него, акцентира всекидневникът.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР