Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил предложението за

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил предложението за ...

САЩ одобриха продажбата на 32 изтребителя F-35 на Полша.


Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил предложението за продажба на 32 изтребителя F-35 на компанията Lockheed Martin на Полша в сделка на стойност 6,5 млрд. долара, предава Ройтерс.

Още по тематаТурция изостави Запада. Прав й път!Американски генерал: САЩ не трябва да продават изтребители F-35 на Турция
През април Пентагонът информира Конгреса, че обмисля продажбата на изтребителите на европейската страна, която е член на НАТО, както и на Гърция, Румъния, Испания и Сингапур.

Продажбата ще засили приноса на Полша към НАТО и ще намали зависимостта на страната от руско оборудване, заяви официален представител на Държавния департамент в комюнике. По време на Студената война Полша, която споделя граници с Русия и с друга страна членка на НАТО – Германия, беше част от Варшавския пакт.

Одобрението на продажбата се случва само няколко дни след като американският вицепрезидент Майк Пенс посети Полша, която е ключов съюзник в региона, за да почете 80-годишнината от началото на Втората световна война.

При администрацията на президента Доналд Тръмп САЩ създадоха план „Купувай американското“, който смекчава ограничения върху продажбите и насърчава американски официални представители да поемат по-голяма роля в засилването на бизнеса на американската оръжейна индустрия в чужбина.

Но САЩ започнаха през април процеса по отстраняване на Турция от многонационалната програма за F-35, след като Анкара съобщи, че е пристъпила към закупуването на руските зенитни ракетни системи С-400, които според официални представители на НАТО не са съвместими с F-35.

Конгресът е бил уведомен за одобрението от Държавния департамент във вторник, съобщи официален представител на Държавния департамент.

През юли българският парламент одобри договора със САЩ за закупуване на осем изтребителя F-16 Блок 70, произведени от компанията Lockheed Martin и въоръжението към тях. Цената на сделката е 2,2 млрд. лв. и самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Източник: investor.bg