Държавният бюджет няма особено отношение към доходите. Поне 75% от

...
Държавният бюджет няма особено отношение към доходите. Поне 75% от
Коментари Харесай

Красен Станчев: Бюджетът няма особено отношение към доходите

" Държавният бюджет няма изключително отношение към приходите. Поне 75% от приходите се образуват отвън бюджета. Да се прави бюджет, с цел да се усилят приходите на хората, не виждам по какъв начин това ще стане. Доходите биха се нараснали, в случай че се понижат избрани налози - примерно корпоративният налог, така наречен налог " Печалба ". Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) е увеличение със закон на приходи, което се заплаща от някой различен, в случай че не е от бюджета ". 

Това сподели пред икономистът доцент Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система. По думите му с увеличението на МРЗ се усилват евентуално приходите на работещите на минимална заплата, само че се блокира опцията за работа на тези, които желаят да работят под МРЗ - на краткотраен или на почасов трудов контракт.

" Усложнява се много стопанската система и към 1,5 млн. души, които работят за себе си и не някой различен им заплаща работната заплата, ще си останат там, където са сега. А това е групата хора, които за последните 10 години имат минимум нарастване на приходите. Те са и тези, които вземат решение изхода при изборите, тъй като те са недоволните, те са тези, които нямат доверие на политиците и така нататък Онези, които са подготвени да стартират работа за заплащане под МРЗ, без значение за какъв брой часа дневно работа става въпрос, те няма да могат да си намерят работа и има съмнение, че те няма да съблюдават закона и ще работят за това, което им се дава на ръка, което значи, че няма да се финансират така наречен спестовни фондове в стопанската система - това са пенсионните фондове, образованието и опазването на здравето ", разяснява икономистът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР