Държавният авиационен оператор планира да се назначат 36 пилота и

...
Държавният авиационен оператор планира да се назначат 36 пилота и
Коментари Харесай

Генерал Златев: Проблем е, че няма подготвени пилоти за граждански въздухоплавателни средства

" Държавният авиационен оператор възнамерява да се назначат 36 водача и 14 техника, които да обслужват тези вертолети. Проблем е, че няма готови водачи за цивилен въздухоплавателни средства “, сподели в ефира на bTV военачалник Златко Златев, шеф на Държавния авиационен оператор. Днес стана ясно, че правителственият авиоотряд поема незабавната въздушна помощ, вместо държавната компания " България Хели Мед Сървиз “.

" Моята концепция е да се създадат два разнообразни метода за подготовка – първият на водачи с опит, които могат да се вземат от военната авиация, и водачи, които ще стартират отначалото. Надявам се, първата група, за най-вече година да вземат нужния бревет, а на другите бъдещи сътрудници ще им би трябвало най-малко година и половина “, сподели ген. Златев.

Част от концепцията е да се наеме лицензиран HEMS оператор за няколко месеца и да се употребява неговия опит. 

Първият медицински хеликоптер се чака да дойде у нас през декември. За него обаче има готови водачи, увери директорът на Държавния авиационен оператор. 

" След първия, който ще дойде вероятно в края на тази година, идната в средата да дойде още един. И в идващите две години да дойдат още по два вертолета. Общо да станат шест “. 

По думите на ген. Златев у нас няма построена нужна инфраструктура за медицинските хеликоптери.

" Това е огромно предизвикателство пред всички нас. Предстои другата седмица да се дефинират лечебните заведения, където ще се построяват площадките. На този стадий има опция в София и във Военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия. Там имаме концепция да се направи площадка в тяхната окръжна болница “, сподели още той.

Медицинските хеликоптери ще бъдат употребявани за незабавна помощ по въздуха. Обсъжда се да се закупи и вертолет втора ръка, предопределен особено за планинското избавяне.

" Сигналът се подава, където е станал случай, злополука, инфаркт, инсулт, тежко заболяване, за дечица също. Ще се построи координационен център, който ще взема решение дали да се изпраща вертолет, или кола за спешна помощ, къде да отиде и в коя болница да бъде закаран пациентът “, изясни военачалник Златко Златев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР