Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 ще пусне от вторник още

...
Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 ще пусне от вторник още
Коментари Харесай

Държавната ТЕЦ се активира на борсата за ток

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще пусне от вторник още един блок в употреба и по този начин за свободния пазар ще работят четири блока, един е предопределен за контролирания пазар и бита, а останалите три мощности на въглищната електроцентрала са в планов ремонт. Отделно сдружението е оповестило за вторник – 10 август, провеждането и на три търга за продажбата на по 150 МВ три времеви отрязъка - 16-22 август, 23-29 август и за целия месец септември.

Това оповестиха от притежателя на електроцентралата – " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), където се е състояла среща по въпроса с високите цени на тока с присъединяване на зам.-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов, ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов като са били поканени и представители на работодателските организации.

Очаква се присъединяване на държавната централа на борсата за ток да докара до понижаване на цената на електрическата енергия, която предходната седмица доближи 340 лева./МВтч и провокира недоволството на бизнеса, част от който стартира да стопира работа поради непостижимите цени https://www.mediapool.bg/zavodi-spryaha-rabota-zaradi-neposilno-skapiya-tok-news324887.html. След апелите да проработи Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", вместо да чака държавни субсидии, тя стартира да натоварва последователно мощности и по този начин в края на предходната седмица цените паднаха под 260 лева./МВтч, а през уикенда и до 187-185 лева, само че за понеделник стойностите още веднъж надвишиха 300 лева Доставките за вторник костват 265 лева./Мвтч.

От БЕХ осведомят, че в първите девет дни на август междинното на ден ползване на крайните доставчици надвишава избраното в решението на Комисията за енергийно и водно контролиране с 5984 МВтч. За компенсиране на този преразход " Национална електрическа компания " е била принудена да купува повече ток от двете така наречен американски въглищни централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", само че два от блоковете на последната са в координиран годишен планов ремонт. Работата на водните централи на НЕК пък е съобразена с отпуснатите от екоминистерството квоти за консумиране на вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР