Държавната петролна компания вече е история с решение на кабинета

...
Държавната петролна компания вече е история с решение на кабинета
Коментари Харесай

Кабинетът Петков прати в историята Държавната петролна компания

Държавната петролна компания към този момент е история с решение на кабинета " Петков ", взето в последния ден от неговото битие.

Компанията бе създадена от третото държавно управление на Бойко Борисов.

Закриването на държавната петролна компания е било утвърдено от Министерски съвет на 1 август, само че не бе публично оповестено, съобщи eurocom.bg.

В понеделник, часове откакто президентът Румен Радев разгласи състава на служебния кабинет, бе свикано последното съвещание на държавното управление на Кирил Петков.

Една от оповестените точки за него бе преобразуването на държавни предприятия, само че без да се дават каквито и да било детайлности.

Закриването на Държавната петролна компания е било едно от решенията на министрите на Петков на 1 август, стана ясно, откакто решението бе оповестено в осведомителната система на Министерски съвет.

То е подписано от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Създаването на ДПК беше препоръчано от Министерството на финансите напролет на 2020 година

Ръководството беше вписано в Търговския указател през март 2021 година

Закриването на компанията бе част от предизборните обещания на Кирил Петков и Асен Василев.

Такива обещания имаше и от " Демократична България ".

Първите стъпки обаче бяха подхванати чак през май 2022 година, когато стартира приемането на промени в закона за държавните запаси.

" Направените разбори сочат, че съществуването на Държавното дружество „ Държавна петролна компания " (ДП ДПК) е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България. Участието на държавна компания на пазара на горива и проектите на ДПК да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция. Реалистична икономическа успеваемост също не може да бъде аргументирана заради обстоятелството, че навлизането на подобен вид пазар е съпроводено със съществени пазарни бариери, за превъзмогването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, се показва в известието. В изискванията на свободен пазар страната не би могла да доближи нужната мащабност и потенциал, с цел да бъде стопански ефикасна при мощно конкурентния пазар, в който оперират интернационалните корпорации с дълголетен опит на световно равнище. В този подтекст упоритостите за основаване на Държавното дружество „ Държавна петролна компания " за повлияване на пазара на горива на дребно не са стопански издържани и биха довели само до загуба на обществени средства ", стимулира се тогава държавното управление.

С последното си съвещание държавното управление на Петков и Василев е трансформирало и статута на Българския състезателен тотализатор.

Досега тотото бе държавно дружество, основано със закон и със специфични функционалности за подкрепяне на спорта.

Според решението на кабинета от 1 август обаче става еднолично акционерно сдружение, тъй като реализира най-вече комерсиална активност, стимулират се министрите от бившето държавно управление.

До 30 септември пък шефовете на държавните горски предприятия би трябвало да предложат по какъв начин да бъдат преобразувани.

Правителството е закрило още няколко държавни предприятия, които обаче стават административни структури - " Фонд Затворно дело ", Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, " Управление и стопанисване на язовирите ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР