Държавната консолидационна компания е платила авансово 500 млн. лева за

...
Държавната консолидационна компания е платила авансово 500 млн. лева за
Коментари Харесай

Нинова: ДКК е платила авансово 500 млн. за ремонт на язовири - само 1 от тях е законен |

" Държавната консолидационна компания " е платила предплатено 500 млн. лв. за ремонт на 267 язовира, от които са приключени 11. Само един от тях е легален, и то според становище на ДКК. 

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова. 

Сутринта депутатите гласоподаваха като изключителна точка в парламентарния надзор тя да изнесе данни по отношение на положението на язворирите в страната. В последна сметка Корнелия Нинова съумя да направи своята презентация, откакто се появи за повторно в Народното събрание - в 21 часа. 

Вечерната ѝ презентация идва на фона на, на който тя ще подава оставката си като водач на Столетницата. 

" През 2018 година на „ Държавна консолидационна компания ”  бе предоставено да ремонтира и прави реорганизация на 416 язовира. 500 млн. лв. бяха отпуснати на ДКК за ремонт на тези язовири. Какво се случва? ДКК заплаща предплатено цялата сума на " Монтажи " ЕАД да стартира поправки по 267 от тях. От 267 са приключени ремонтите на 11. Ама цялата сума е преведена предплатена. За 10 от тези 11 язовира ДКК са произнесе, че се нелегално ремонтирани и отхвърли да ги одобри като законни ", съобщи тя. 

Корнелия Нинова съобщи, че през последните 2 седмици министерството е предписание инспекция на положението на язовирите в страната. 

" В края на януари дойдохме тук с премиера, мислейки за края на март. Не желаеме да се случва това, което се случва последните десетилетия - да хукваме да оказваме помощ на хората постфактум, пристигнала съм пред вас януари, с цел да предупредя за март - това е рисковият интервал за българските язовири. "

Нинова разгласи, че министерството е подготвило законодателни промени в Закона за водите : " Идваме тук идваме подготвени и най-скоро ще представим тези промени на вашето внимание. "

  " Да се сътвори указател на язворите в България - какъв брой, къде и чии са. Да ускорим прехвърлянето им от общинска благосъстоятелност към държавното дружество.

Да се стартират съответни ремонтни действия в местата, където има заплаха за популацията и страната. Нека спасим хората от наводняване и да използваме богатите ни естествени запаси. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР