Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция

...
Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция
Коментари Харесай

Нов държавен орган да регулира и контролира хазарта предлага финансовото министерство

Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална организация по хазарта, планува план на Министерството на финансите на Закон за Националната организация по хазарта, който бе оповестен за публично разискване през днешния ден.

Министерството афишира плана ден откакто профилираната прокуратура влезе в Държавната комисия по
хазарта и почналата финансова проверка поради сигналите за занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси. Седмица по-рано пък водачът на НФСБ Валери Симеонов внесе в Народното събрание промени в Закона за хазарта, предвиждащи частните лотарии да спрат работа и организирането им да стане държавен монопол. Това стана причина предприемачът Васил Божков, който управлява частните " Национална лотария " и " Лотария България ", да наруши дългогодишното си медийно безмълвие и да съобщи, че зад тази концепция стоят ръководещите, а задачата е един сполучлив бизнес да бъде трансфериран на различен състезател. В отговор тази заран министър председателят Борисов изиска експлицитни гаранции, че единствено страната ще се занимава с лотарията.

Предвижда се новата Агенция по
хазарта да бъде на бюджетна прехрана и на послушание на министъра на финансите. Тя ще реализира регулация, контрол и надзор на хазарта и обвързваните с него действия, като управлява уредниците на хазартни игри, производителите и търговците на игрално съоръжение и поддържащите го компании. Новата организация ще има изпълнителен шеф и заместници, които ще се назначават от финансовия министър.

В пълномощията на изпълнителния шеф ще са издаването и отнемането на лицензи, одобряването на игрални правила, установяването на обществени вземания, използването на насилствени административни ограничения и налагането на административни санкции. Той ще може и да дава мнения по Закона за
хазарта и подзаконовите нормативни актове.

Като цел на измененията се показва внасянето на изясненост в статута на хазартния регулатор и обезпечаване на бистрота, усъвършенстване и възстановяване на работата му. Посочва се, че посредством премахването на комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен подобен в лицето на изпълнителния шеф на Агенцията по
хазарта ще се обезпечи експедитивност в производствата и ще има лична отговорност за вземането на решения.Създаването на организацията се стимулира с открити дефекти и проблеми в работата на сегашния регулатор. Като образец се показва в този момент настоящата уредба, съгласно която Комисията по хазарта се привиква минимум два пъти месечно, а за осъществяване на постоянно съвещание следва да има кворум. Практиката е посочила, че постоянно подобен не се обезпечава, " което от своя страна води до ненужно и безпричинно закъснение при постановяването на решения ".

Законът планува санкции за тези, които попречват работата на организацията при реализиране на контролните ѝ пълномощия - от 1 000 до 5 хиляди лева, в случай че действието не съставлява закононарушение, а при наново нарушаване - до 10 хиляди лева Ако нарушаването е осъществено от юридическо лице или едноличен търговец санкциите са в размер от 2 хиляди до 8 хиляди лева, и от 4 хиляди до 16 хиляди лв. при наново нарушаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР