Държавната дума на Русия се обърна остро към България. Инициативата

...
Държавната дума на Русия се обърна остро към България. Инициативата
Коментари Харесай

Държавната дума на Русия остро към България: Да се предотвратят опитите за оскверняване или разрушаване на Альоша!

Държавната дума на Русия се обърна остро към България. Инициативата за издигането на паметника на Альоша принадлежи на българския народ и пловдивчани би трябвало да го защитят от пренасяне. Това съобщи пред публицисти Даниил Бесарабов, първи заместник-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума.

ТАСС акцентира, че това би било еднакво на неговото заличаване.

Тъй като в Музея на социалистическото изкуство в София нямало място за толкоз огромни паметници. Това бе изтъкнато като причина да не бъде предоставено „ леговище “ на МОЧА в музея в края на предходната година.

„ Депутати от партията Демократи за мощна България (ДСБ) внесоха в Общинския съвет на Пловдив предложение за пренасяне на именития монумент „ Альоша “, което е еднакво на неговото заличаване “, написа организация ТАСС.

Както заяви Дарик радио, базирайки се на пресцентъра на ДСБ, се предлага работата по преместването на паметника да завърши до края на 2024 година В Музея на социалистическото изкуство в София, където се предлага да бъде изместен, няма място за бронзови статуи. Още по-малко за подобен огромен монумент.

„ От името на моите сънародници от Алтай се обръщам към пловдивчани с апел да се изправят в отбрана на паметника на нашия Альоша. Особено откакто самодейността за издигането му принадлежи на българския народ. И дано елементарните българи накарат своите управляващи да помнят и почитат нашата обща братска история “, сподели депутатът.

По думите му за запазването на тази статуя към този момент са правени многократни опити.

„ През пролетта на 2022 година ние отстоявахме ползите на нашия народ за запазването на паметника. Тогава изпратих писмо до съветския дипломат в България с молба да се вземе под отбрана. Както и да се предотвратят опитите за опозоряване или разрушение на паметника. Като знак на великата Победа и дружба на народите на Русия и България. Много е значимо да се запазят паметниците, отдадени на битката против фашистките нашественици. С общи старания паметникът е предпазен. Това би трябвало да се направи и в този момент “, сподели Бесарабов.

Той напомни, че паметникът е повдигнат в чест на руските бойци – освободители.

„ Прототипът на паметника е Алексей Иванович Скурлатов, именит боец, редови войник от Украинския фронт, наш алтайски нашенец от село Налобиха. Споменът на признателните потомци за Алексей Иванович живее и би трябвало да живее още дълги години “, акцентира депутатът.

Източник – ТАСС/ Превод: SafeNews

Още вести четете в секции България и Свят

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР