Държавната Българска банка за развитие ще поема до 100% от

...
Държавната Българска банка за развитие ще поема до 100% от
Коментари Харесай

ББР започва нова програма за финансиране на бизнеса с 300 млн. евро

Държавната Българска банка за развиване ще поема до 100% от риска по предоставяните от комерсиалните банки заеми към фирмите

Още по тематиката
Това е втори опит на ГЕРБ за смяна, като той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание

Основната теза в проучването на Българска академия на науките е, че държавната банка би трябвало към този момент да подкрепя и едрия бизнес, тъй като бил " гръбнакът на стопанската система "

Обмислят се и два нови продукта в кредитирането, които банката да предложи

Заемите ще се отпускат през банките, обезпеченията ще са с до 50% по-ниски

Държавната Българска банка за развиване (ББР) разгласи началото на нова стратегия за финансиране на микро-, дребни, междинни и междинни предприятия с личен състав до 3000 души. Очакванията са тя да проработи през септември. Инициативата е на стойност 300 млн. евро, които ще се дават от определените за присъединяване търговски банки. Финансирането на програмата ще бъде обезпечено взаимно от ББР и от Европейската капиталова банка (ЕИБ) в границите на " Плана за вложения за Европа " (известен като проекта " Юнкер " за стимулиране на икономическия напредък в страните от Европейския съюз).

Компаниите ще могат да аплайват за финансиране в размер от 3 до 24 млн. лева – като горната граница е лимитът, подложен от Европейска инвестиционна банка. Освен средствата, които ще дават по програмата, от ББР показват, че имат подготвеност да поемат до 100% от риска по предоставяните от комерсиалните банки заеми към българските сдружения. Макар и от държавната банка категорично да прецизират, че всяка от определените за присъединяване в програмата кредитни институции ще дава финансирането според личните си вътрешни правила за разпределяне на средства, на процедура поемането на риска от страна на ББР би следвало да облекчи условията за обезпечения, които бизнесът ще би трябвало да даде, с цел да получи заем по схемата.

Условията за бизнеса

Предоставяните по новата он-лендинг стратегия (при която ББР дава средства на комерсиалните банки, които от своя страна кредитират с тях фирмите от действителната стопанска система – бел. ред.) средства са предопределени както за капиталово и планово финансиране, по този начин и за обвързваните с тях оборотни потребности от средства на бизнеса. По програмата обаче няма да се позволява рефинансиране на към този момент изтеглени от сдруженията заеми.

Освен евентуалните облекчени условия във връзка с обезпеченията като преимущество за предприятията от управлението на ББР показват по-дългия период, за който ще може да се дава финансирането по новата стратегия. Отпуснатите по схемата заеми ще могат да се погасяват до 2032 година, т.е. до 15 години, в съпоставяне със междинните за пазара интервали за погашение на капиталови заеми от порядъка на 7-8 години, акцентират от държавната банка. " Чрез тази скица банките ще могат да дават дълги капиталови заеми в изискванията на стопанска система, която явно има потребност от вложения ", разяснява изпълнителният шеф на ББР Ангел Геков, представен от " Дарик ".

Лихвеният %, при който ще се отпускат заемите, е стеснен до 6-месечен Euribor плюс надбавка в размер на от 2 до 4%. Това включва и финансовото преимущество от 35 базисни точки, обезпечено по финансирането от Европейската капиталова банка и Европейския фонд за стратегически вложения, прецизират от ББР. През последните месеци цената на лихвения показател се движи в диапазона от -0.2% до -0.27%. Според последните оповестени данни от лихвената статистика на Българска народна банка ефикасният годишен лихвен %, при който банките финансират корпоративни клиенти, е 3.61% за заеми в левове и 3.62% в евро. Конкретно заемите със период на погасяване над 5 години се отпускат при междинна рента от надлежно 3.74% и 4.06% за финансирането в левове и в евро.

Предстоящ асортимент

Предложението за включване в новата стратегия към този момент е изпратено до всички търговски банки в страната, оповестиха при представянето й през предходната седмица изпълнителните шефове на ББР Ангел Геков и Билян Балев. Кредитните институции ще могат да заявят възможния си интерес за присъединяване в схемата до края на юли, като се чака по-късно тя да може да проработи през септември. Включилите се в он-лендинг програмата търговски банки ще могат да получат финансов запас в размер на до 50 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР