Държавната агенция за закрила на детето се самосезира веднага по

...
Държавната агенция за закрила на детето се самосезира веднага по
Коментари Харесай

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира незабавно по случая с насилие между деца в столичен мол

Държавната организация за протекция на детето се самосезира незабавно във връзка ефирен репортаж за оказано физическо принуждение над дете от друго дете в град София. ДАЗД неотложно уведоми шефа на Дирекция " Социално подкрепяне “– Лозенец и началника на 04 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи за предприемане на дейности по подготвеност. За случая е изискана и информация и от ръководството на комерсиалния център, оповестяват от пресцентъра на ДАЗД.

Служителите от Дирекция " Социално подкрепяне “ имат пълномощията да работят на терен, както с детето, жертва на принуждение, по този начин и с детето, което го е направило. При нужда ще бъдат ориентирани към прилагане на обществени услуги, както за поддръжка, по този начин и за превъзмогване на агресивното държание.

При всеки случай самостоятелно се преценя и привикване на Координационен механизъм за принуждение с специалисти от всички способени институции – Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата, Дирекция " Социално подкрепяне “ и представител на общинската администрация, с цел да се откри най-точния метод за работа с всички забъркани в тази ситуация.

" Отново сме очевидци на акт на експанзия сред деца, сниман и тиражиран в онлайн пространството. Сигурна съм, че всички забъркани деца имат своето пояснение за случилото се и ролята на възрастните  като предварителна защита, а и като следствие е още веднъж на дневен ред. Наша задача в този миг е децата да схванат, че нещо, което им се коства безобидно и занимателно, може да е прекомерно рисково и с тежки последици за друго дете. Децата са извънредно умни, само че и също толкоз чувствителни и изискващи внимание колкото и да сме заети в всекидневието. Затова е значимо да намираме време и за диалози с тях по тематики за връзка и прочувствена просветеност с другите. Дължим им ги, с цел да удовлетворяваме потребностите им и да не стигаме до сходни обстановки “, разяснява доктор Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

В такива случаи е значимо да си напомним, че наредба на Закона за протекция на детето не разрешава сведения и данни за дете да се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, на самото дете, в случай че е навършило 14 години и на орган, подхванал мярка за протекция. От ДАЗД припомнят, че непозволеното разпространение на такива данни може да се избегне, в случай че се изпратят като сигнал на тях или на различен орган по протекция, вместо да се нарушават разпоредбите.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР