Държавната агенция за закрила на детето проведе втора междуинституционална среща

...
Държавната агенция за закрила на детето проведе втора междуинституционална среща
Коментари Харесай

ДАЗД организира втора междуинституционална среща по проблемите на детските бракове и раждания

Държавната организация за протекция на детето организира втора междуинституционална среща по проблемите на детските бракове и раждания в гр. Сливен. Събитието е част от осъществяването на Националната стратегия „ Превенция на насилието и злоупотребата с деца " (2023 - 2026) и проекта за действието й, направени под управлението на ДАЗД.

В Програмата и проекта за осъществяването й са написани съответни стъпки, измежду които използване на потвърдили своята успеваемост положителни практики за работа в общността по предварителна защита на детските и ранни бракове, в това число стратегии и интервенции за овластяване на девойките и момчетата посредством информация и развиване на житейски умения, поддръжка за продължение на образованието и обезпечаване на благоприятни условия за професионална реализация, които да доведат до понижаване на случаите на деца в ранно общуване, на фамилни начала и случаите на малолетни и малолетни родители.

„ Анализът, който беше изработен при създаване на националната стратегия сподели, че казусът с ранните бракове и раждания е извънредно сериозен за сраната ни, защото са открити случаи на деца, които са родили на 10, 11 и 12 години, като Сливен е един от районите, в които са разпознати най-вече. С оглед на това е регистрирана нужда да бъдат приложени съответни ограничения, осведомителни акции, стратегии за информиране, създаване на системи и механизми за работа с родителите, с разширените фамилии, с гражданското общество за смяна на настройките и създаване на модели на държание, които да не позволяват тази форма на принуждение над деца. ", изясни Камелия Николова, основен секретар на ДАЗД.

Тя акцентира, че следва извънредно доста работа, която би трябвало да бъде систематична и целенасочена. По думите й опитът, който се придобие от работата в гр. Сливен, ще се приложи и в други райони на страната, с централизация на случаи на детски бракове и раждания. По предложение на Държавната организация за протекция на детето в Семейния кодекс отпадна опцията за подписване на брак на малолетни лица с позволение на съда.

По време на срещата представителите на разнообразни институции споделиха опита си в работата по предварителна защита на ранните бракове и раждания и провокациите, пред които са изправени. Представена бе активността на екипите, функциониращи на територията на Област Сливен по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Споделени бяха положителни практики от работата на просветителните институции, като образуване на разнородни мероприятия, извънкласни форми и действия за просветителна поддръжка и ангажиране свободното време на учениците, за повишение информираността им, за образуване на житейски умения и други Участниците в срещата регистрираха нуждата да се работи както с децата, по този начин и с родителите им, лицата, които поставят грижи за децата. И почертаха, че е неотложно всички заинтригувани страни да работят взаимно и да търсят подходи и решения, в общностите, в които ранните бракове и раждания към момента се случват.

Срещата беше открита от регионалният шеф на Сливен, инж. Маринчо Христов. Участие в нея взеха ръководители и специалисти на Община Сливен, Регионално ръководство на образованието, Регионална здравна ревизия, Регионална дирекция за обществено подкрепяне, Дирекция " Социално подкрепяне ", Районна прокуратура, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, шефове на учебни заведения, просветителни и здравни посредници, представители на локални религиозни общности и църкви, както и локални неправителствени организации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР