Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проведе Кръгла маса

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проведе Кръгла маса
Коментари Харесай

ДАЗД организира кръгла маса на тема "Работа по превенция на насилието и подкрепа на деца" по проект Strengthen

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) организира Кръгла маса на тематика „ Работа по предварителна защита на насилието и поддръжка на деца “ като част от осъществяването на план STRENGTHEN. Проектът „ Изграждане на потенциал за обществени услуги, обучение и полицейски чиновници, за укрепването на системата за протекция на децата в България - Strengthen “ се реализира от близо две години с финансовата поддръжка на работна стратегия „ Права, тъждество и поданство “ на Европейския съюз. Водеща организация по плана е Фондация „ Работилница за цивилен начинания “, а сътрудник е Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

„ Насилието над деца в България към момента съставлява систематичен проблем, а пандемията с COVID-19 се отрази извънредно неподходящо на децата, най-много на тяхното психическо здраве. Социалната изолираност докара до нараснала накърнимост от разнообразни типове принуждение, включително и кибертормоз, заради увеличеното време, което децата прекарват от ден на ден онлайн освен за учене, само че и за другарство и занимания. Това води до риск те да бъдат обект на принуждение и злоупотреби освен в действителната, само че и във виртуалната среда. Затова е значимо децата, родителите и експертите, които се грижат за децата, да са добре осведомени за другите типове опасности, както и да познават технологиите и приложенията, с цел да могат да оказват помощ на децата. “ сподели ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова при откриването на кръглата маса.

Д-р Лилова изясни, че посредством план STRENGTHEN се покачва потенциала на експертите, полагащи грижи за деца, за класифициране на предварителната защита, откриването, идентифицирането и реагиране на неподходящи детски прекарвания, с явен фокус върху насърчаването на позитивни и грижовни връзки, които да подкрепят устойчивостта.

Д-р Лилова добави още, че планът е единствено един от инструментите, с които ДАЗД се е заела в битката против насилието над деца, наред с идното актуализиране на Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца. Тази стратегия се явява стратегическа национална рамка за съгласуваност и съдействие сред разнообразни заинтригувани страни, която основава освен значим механизъм за връзка сред всички, само че и съдържа нужните ограничения и действия за предварителна защита на насилието във всичките му форми сред и върху деца.

Кръглата маса продължи с показване на главните резултати по план STRENGTHEN от специалистите на ДАЗД, които организираха 28 образования във всички административни области в страната.

Г-жа Камелия Николова, основен шеф на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “, показа резултатите от осъществената от ДАЗД тематична планова инспекция „ Работа по предварителна защита на насилието и поддръжка на деца, по превъзмогване на проблематично държание на детето, работа в сериозни обстановки “.

В кръглата маса присъединяване взеха и представители на Агенцията за обществено подкрепяне, Регионалните ръководства по образованието, УНИЦЕФ и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР