Държавната агенция по метрологичен и технически надзор излезе със съвети

...
Държавната агенция по метрологичен и технически надзор излезе със съвети
Коментари Харесай

Внимание: Риск от самозапалване от напълнени детски балони | Специалисти съветват да купувате само от от лицензирани обекти

Държавната организация по метрологичен и механически контрол излезе със препоръки към потребителите във връзка зачестили произшествия с детски балони , напълнени с неидентифициран газ.

През последните месеци има не един случай на фолиеви балони, закупени от улични търговци в разнообразни градове в страната, които след известно време се самовъзпламеняват. При някои от случаите има физически пострадвания върху родителите или децата.

От организацията показват, че най-разпространеният газ за пълнене на балони е хелият . Той не крие риск от самовъзпламеняване.

Балоните направени от метализирана пластмаса (фолио), както и тези направени от латекс, са детски играчки и би трябвало да дават отговор на значителните условия избрани в Наредбата за значителните условия и оценяване сходството на играчките.

„ Преди да закупите детски балони, би трябвало да се уверите, че продукта е с нанесена маркировка за сходство (CE), удостоверяваща сходството на играчката с всички правила за сигурност на Европейски Съюз. Никога не купувайте играчки, в случай че върху тях или опаковката им не е сложена маркировката „ CE “ .

Купувайте единствено от сигурни търговски обекти и електронни магазини, които дават опция играчката да бъде върната, когато има причина за това, защото нелоялните търговци са склонни да подценяват условията към здравето и сигурността на децата. Винаги съобщавайте на търговеца на дребно или производителя, от който сте купили дадена играчка, за всевъзможни проблеми, свързани с нейната сигурността .

Проверявайте уеб страницата на системата на Европейски Съюз за бързо предизвестие (RAPEX):.

Там са показани подробни данни за рискови артикули, които са изтеглени от пазара в съответната страна, в това число играчки. Ако имате каквито и да е подозрения по отношение на сигурността на играчките , се обръщайте към Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Жалбите и сигналите можете да подавате на оповестения на страницата на ДАМТН интернет адрес:

[email protected] или на телефон 0700 111 88.

При нерегламентирани продажби от амбулантни търговци, без издаване и на документ за продажба , е належащо да сигнализирате съответните общински управляващи, за предприемане на дейности по подготвеност.

Препоръчително е да се купуват напълнени балони от лицензирани обекти , които имат съответното позволение за продажба. “, поучават още от организацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР