Държавна агенция Национална сигурност“ (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп

...
Държавна агенция Национална сигурност“ (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп
Коментари Харесай

ДАНС иска достъп до данните за деца, ученици и студенти

Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) изиска безотговорен и непрестанен достъп до информацията за всички деца, възпитаници и студенти в България. Достъпът да бъде обезпечен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата посредством виртуална частна мрежа (VPN предпазена връзка), планува план на взаимна директива на ДАНС и МОН. Днес планът бе оповестен за публично разискване.

По информация на OFFNews самодейността за основаването на инструкцията е пристигнала от ДАНС. Не е имало по какъв начин МОН да откаже на настояването.

Ако документът бъде признат от Министерския съвет, ДАНС ще има цялостен и непрестанен достъп в действително време до регистъра за документите за приключено главно, приблизително обучение и/или степен на професионална квалификация; регистъра за приключилите студенти и докторанти; регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални посоки. Ще разполага и с националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение и с информация за придвижването на децата и учениците. При основаване на нови осведомителни фондове в МОН министерството ще е длъжно да обезпечи достъп до тях на разузнавачите, в случай че ръководителят на ДАНС изиска това документално от министъра на образованието и науката - написа още в плана.

Необходимите хардуер, програмен продукт и информационно съоръжение за осъществяването на така наречен справочна активност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги обезпечи за своя сметка. Всички дейности на чиновниците на ДАНС в осведомителните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от осведомителните фондове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР