“Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България”,

...
“Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България”,
Коментари Харесай

Иванов: Западните Балкани остават ключови партньори за България

“Държавите от Западните Балкани остават основни стратегически сътрудници за България”, това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на присъединяване си в Министерската среща в границите на Берлинския развой и разговора по селскостопанска политика Германия – Западни Балкани в Берлин. Той добави още, че българското държавно управление поддържа и предизвиква всички начинания, които са в полза на задълбочаване и усилване на съдействието в региона на селското стопанство.

Министерската намира се организира под взаимното председателство на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Федерална република Германия и Постоянната работна група за районно развиване на селските региони (SWG RRD), в която Министерството на земеделието на Република България има статут на наблюдаващ.

По време на срещата участващите министри и ръководители на делегации разискаха редица настоящи тематики за Европа и района като последствията от пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна и отрицателното им въздействие върху селското стопанство. „ Продължаващото повишаване на цените на горивата, електрическата енергия и суровините оказва пагубно въздействие върху бранша и е належащо предприемането на незабавни и решителни дейности, както и да се търсят благоприятни условия за реализира на устойчива продоволствена сигурност “, акцентира българският министър.

Беше коментирана също и Декларацията за Зеления дневен ред на Западните Балкани, подписана в гр. София през 2020 година, която се концентрира върху зелените политики, опазването на околната среда, смекчаването на последствията от изменението на климата, устойчивите хранителни системи и не на последно място увеличение на конкурентоспособността и приходите на фермерите.

Берлинският развой е самодейност на Федерална република Германия, стартирана през 2014 година, имаща за цел засилено районно съдействие и поощряване на добросъседските връзки, резистентен напредък и подкрепяне на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Министър доктор Иван Иванов е в Берлин по покана на своя немски сътрудник, федералния министър на прехраната и земеделието Джем Йоздемир. В срещата вземат участие още министрите на Албания, Северна Македония, Косово, Република Сръбска (Босна и Херцеговина), Черна Гора и Молдова, както и държавните секретари на Сърбия, Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР