Държавите от Г-20 ще обмислят да удължат облекчаването на дълговете

...
Държавите от Г-20 ще обмислят да удължат облекчаването на дълговете
Коментари Харесай

През втората половина на 2020 г. от Г-20 решават за дълговия мораториум

Държавите от Г-20 ще обмислят да удължат облекчаването на задълженията на най-бедните страни, наранени от ковид. Но окончателното решение за това ще се вземе през втората половина на 2020 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Това оповестиха министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20 след виртуална среща, отдадена на възобновяване на международната стопанска система, наранена тежко от ковид.

Двадесетте най-индустриализирани страни оповестиха през април едногодишен мораториум върху дълга на най-бедните страни в света, само че мярката бе разкритикувана като незадоволителна.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас прикани в събота самодейността за мораториума върху дълга да бъде удължена до края на 2021 година, до момента в който голям брой благотворителни организации и фондации, в това число Oxfam, оповестиха, че мярката би трябвало да бъде удължена до 2022 година, с цел да се предотврати настъпването на същинска "катастрофа за стотици милиони души ".

В окончателното си изказване след виртуалната среща, проведена от Рияд, министрите и банкерите от Г-20 обявиха, че през втората половина на 2020 година "ще обмислят ново допустимо удължение на мярката за мораториума върху дълга ".

В обръщение към финансовите министри на Г-20 шефът на МВФ Кристалина Георгиева акцентира, че пандемията може да задълбочи още повече бедността и неравенството.

Досега 42 страни са кандидатствали да бъдат включени в дълговия мораториум, като са поискали да им бъде предоставена опция да спрат за година изплащането на общ дълг в размер на 5.3 милиарда $.

Всяко разширение на мярката ще се прави според от метода, по който се развива пандемията и рекомендациите на Международния валутен фонд и Световната банка, които ще бъдат показани на членовете на Г-20 преди срещата им през октомври, добави Кристалина Георгиева.

Припомняме, че предишния месец от МВФ оповестиха, че чакат световният Брутният вътрешен продукт да се свие с 4.9 % през 2020 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР