Държавите от ЕС, включително Естония и Литва, са закупили тази

...
Държавите от ЕС, включително Естония и Литва, са закупили тази
Коментари Харесай

Страните от ЕС, внесли най-много руски втечнен газ тази година

Държавите от Европейски Съюз, в това число Естония и Литва, са закупили тази година полутечен природен газ от Русия на обща стойност 6,1 милиарда евро, заяви английският The Telegraph, базирайки се на данни от Евростат.

" Независимо от обещанията за последователно отпадане на вноса на изкопаеми горива от Русия, особено броят на танкерите, пренасящи полутечен природен газ за Европа, набъбна тази година по отношение на миналата ", отбелязва вестникът.По публични данни от Русия, за 2022 година доставките на природен газ (общо тръбопроводен и втечнен) са достигнали исторически най-много от 16,7 милиарда кубически метра, а за 2021 година те са били 12,3 куб. м.

Испания и Белгия са най-големите клиенти на Русия от Европейския съюз във връзка с втечнения газ.
 Турция ще придобие крупна платформа за преправка на газ в Черно море
Наша съседка ще придобие крупна платформа за преправка на газ в Черно море

Какви са опциите на неповторимото оборудване

Според калкулации на Института по енергийна стопанска система и финансови разбори (IEEFA), покупките на тези страни са скочили с 50% по отношение на предходната година. От януари до октомври Мадрид е закупил 5,21 милиарда кубически метра газ, Брюксел - 3,14 милиарда куб. м. Франция също е в Топ 3.

По данни на статистическата работа на Европейски Съюз, за закупен полутечен газ за интервала Испания е платила на Москва 1,8 милиарда евро, Франция - 1,5 милиарда евро, а Белгия - 1,36 милиарда евро. Както заяви енергийната компания Enagas, тази година Русия е на трето място по доставки на газ за Испания, след Алжир и Съединени американски щати.
 Къде в Европа семействата заплащат най-скъп и най-евтин природен газ
Къде в Европа семействата заплащат най-скъп и най-евтин природен газ

Цената на синьото гориво в едни страни е в пъти по-висока от други

Доставките на съветски полутечен газ в посочените страни порастват, защото не всички страни от Европейски Съюз имат изход на море и потенциал за регазификация на LNG.

Има ги в Испания и Белгия. Оттам регазифицираното синьо гориво се изпраща в други страни. По данни на френската компания Kpler (специализирана в събирането на информация за суровинните пазари), съветският LNG съставлява 16% от общия импорт на газ за Европейски Съюз, т.е. тази година Москва е на второ място след Вашингтон по този индикатор.
 Въпреки глобите: Гърция води договаряния с
Въпреки глобите: Наша съседка от Европейски Съюз води договаряния с " Газпром " за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се главно цените на синьото гориво
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР