Държавите - членки на Европейския съюз, изпратиха днес писмо до

...
Държавите - членки на Европейския съюз, изпратиха днес писмо до
Коментари Харесай

ЕС прикани Русия да се обърне към ОССЕ по въпросите на сигурността

Държавите - членки на Европейския съюз, изпратиха през днешния ден писмо до Москва, в което приканват съветското държавно управление да се обърне към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) с молба да прегледа проблемите на сигурността.

Русия провокира дипломатическа рецесия като разположи повече от 100 000 бойци на границата с Украйна и изиска от западните съдружници да понижат наличието си в региона на сигурността в Западна Европа.

Съединените щати, НАТО и няколко европейски водачи организираха диалози с държавното управление на президента Владимир Путин в опит да потушат рецесията, като в същото време настояха за правото на Киев самичък да избере своето бъдеще.

Но въпреки че доста членове на Европейски Съюз са в НАТО и някои от тях са отворили свои лични канали за връзка с Москва, 27-членният Европейски съюз като институция е оставен настрани и не взе участие в дипломатическия развой, написа Агенция Франс Прес.

В писмо до външния министър Сергей Лавров, връчено на съветския дипломат в Брюксел в сряда, висшият комисар на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел написа " от наше общо име ".

На 1 февруари Лавров изпрати писмо до " Съединени американски щати, Канада и няколко европейски страни ", с цел да прокара настояванията на Русия, и настоя " отговорът на това писмо да бъде даден в качеството на народен отговор..., а не в границите на някакъв блок или от негово име ".

Но отговорът на Борел беше утвърден от всички членове на Европейски Съюз.

" Заедно с нашите сътрудници от НАТО ние в Европейския съюз сме подготвени да продължим разговора с Русия по отношение на методите за подсилване на сигурността на всички ", написа той.

Европейският посланик акцентира, че Русия би трябвало да отнесе жалбата си до органите, в които към този момент членува, вместо да отваря нови или голям брой дипломатически канали към Брюксел и Запада.

" Вярваме, че ОССЕ е подобаващият конгрес за разглеждане на проблемите на сигурността на всички заинтригувани страни, като добавя другите съществуващи формати, в това число Съвета НАТО-Русия ", сподели той.

Базираната във Виена ОССЕ е основана по време на Студената война като конгрес за сигурност за понижаване на риска от спорове в Европа. В нея членуват 57 страни, в това число Русия и Съединени американски щати.

Сериозна угриженост

Руски публични лица участваха на съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ през януари и той се трансформира в едно от местата за диалози по отношение на деескалацията на рецесията сред Москва, Киев и западните съдружници.

Съветът НАТО-Русия беше основан през 2002 година, с цел да даде на Русия конгрес за директни диалози със западните ѝ противници.

Работата му беше спряна след съвещанието през юли 2019 година на фона на напрежението поради съветската окупация на украинския район Крим през 2014 година, само че беше обновена на изключително съвещание в Брюксел предишния месец.

Освен че предложи места за осъществяване на диалозите, в писмото на Европейски Съюз още веднъж се показва угриженост по отношение на ескалациране на обстановката от страна на Русия.

" Оставаме съществено обезпокоени от актуалната обстановка и твърдо имаме вяра, че напрежението и различията би трябвало да бъдат позволени посредством разговор и дипломация ", се споделя в посланието, представено от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР