Държавите членки на ЕС обещаха над 400 милиона евро за

...
Държавите членки на ЕС обещаха над 400 милиона евро за
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка отпуска 400 млн. евро за Украйна

Държавите членки на Европейски Съюз дадоха обещание над 400 милиона евро за фонда на Европейска инвестиционна банка в поддръжка на Украйна, заяви " Румъния Джърнал ".

Европейската капиталова банка (ЕИБ) и министрите на 16 страни от Европейски Съюз през днешния ден подписаха съглашение в поддръжка на програмата на Украйна за възобновяване и реорганизация. Обявен напролет на 2023 година като част от по-голяма самодейност Европейски Съюз за Украйна, фондът EU4U на Европейска инвестиционна банка ще помогне за бързо увеличение на поддръжката за най-спешните инфраструктурни потребности на Украйна и ще поддържа стопанската система.

Страните членки, които афишират желанието си да дадат принос във Фонда, включват Франция (100 милиона евро), Ирландия (7 милиона евро), Италия (100 милиона евро, оповестено през април), Латвия (7 милиона евро), Литва (10 милиона евро), Люксембург (1,3 милиона евро), Полша (25 милиона евро), Словакия (5 милиона евро), Испания (до 70 милиона евро) и Холандия (52 милиона евро). Освен това редица държави-членки потвърдиха поддръжката си и желанието си да дадат вноски във фонда, като сумите следва да бъдат финализирани. Сред тях са Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция. Очаква се размерът на фонда да нарасне в допълнение с бъдещи задължения.

Фондът ще разреши на банката на Европейски Съюз да продължи поддръжката си за Украйна и ще служи като краткотрайно решение, до момента в който не станат налични по-дългосрочни ограничения на блока.

Фондът ще улесни разгръщането както на планове в обществения, по този начин и в частния бранш, с главен фокус върху общинската инфраструктура като учебни заведения и лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени.

Европейска инвестиционна банка предложи незабавна помощ на Украйна незабавно след експлоадирането на войната, изплащайки 1,7 милиарда евро финансиране през 2022 година, с цел да помогне за финансирането на незабавни поправки на инфраструктурата на страната, опустошена от съветските бомбардировки. Банката на Европейски Съюз също даде кредитна линия от 4 милиарда евро в поддръжка на интеграцията на бежанци от Украйна в страните от Европейски Съюз. Чрез самодейността „ Европейски Съюз за Украйна “ и нейния фонд Банката продължава да се ангажира да ускори дейностите си в Украйна в сходство с мандата, даден от водачите на Европейски Съюз и в тясно съдействие с Европейската комисия, Европейския парламент, държавите-членки на Европейски Съюз и интернационалните сътрудници.

Президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер сподели: „ Предвид огромния мащаб на потребностите в Украйна, интернационалната общественост има финансов императив да даде спомагателна поддръжка за незабавни потребности и възобновяване. Дълбоко съм признателен на държавите-членки на Европейски Съюз, които към този момент са поели задължения към Фонда Европейски Съюз за Украйна на Европейска инвестиционна банка, както и на всички тези, които показаха своята поддръжка през днешния ден. Тези и бъдещи обещания ще оказват помощ на стопанската система на Украйна и нейната твърда опозиция против съветската инвазия. Подкрепата, изразена през днешния ден, също ще помогне да се проправи пътя за участието на страната в Европейски Съюз. Възстановявали сме и преди и в символ на взаимност с Украйна и нашите сътрудници от Европейски Съюз и интернационалните сътрудници, ще възстановим още веднъж! “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР