Държави членки на НАТО настояват за рязко повишаване на военните

...
Държави членки на НАТО настояват за рязко повишаване на военните
Коментари Харесай

Държави от НАТО настояват за по-високи отбранителни разходи

Държави членки на НАТО упорстват за внезапно повишение на военните разноски, заяви през днешния ден генералният секретар на алианска Йенс Столтенберг, представен от ДПА.

Той сподели, че договаряния за равнището на отбранителните разноски към този момент са в ход.

В момента е в действие решение на НАТО всички страни членки да доведат тези разноски до 2 % от Брутния си вътрешен артикул (БВП) до 2014 година. 

" Някои съдружници са мощно за това задачата от 2 % да стане минимална ", споделя Столтенберг, представен от немската организация. " Ще се срещаме, ще имаме министерски срещи, ще имаме разисквания в столиците ", споделя още той, добавяйки, че е сигурен, че ще бъде реализирано единодушие най-късно до идната постоянна среща на върха, планувана за 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс.  

НАТО одобри сегашната си цел за равнището на отбранителните разноски на срещата си на върха в Уелс през 2014, незабавно откакто Русия анексира украинския полуостров Крим.

Столтенберг не е посочил страните, които упорстват за покачването, само че ДПА, базирайки се на дипломати, отбелязва, че Полша, Литва и Англия неотдавна са се изказвали за по-строги цели предвид на съветската експанзия в Украйна. Германия и други страни като Канада и Белгия са срещу подобен метод, написа още организацията. Според нея Германия се чака да реализира отбранителни разноски равни на 1,44 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2022 година.

През предходната година България планува покачване на разноските си за отрана със 7,5 на 100 по отношение на миналата, като те трябваше да доближат 1,67 на 100 от Брутният вътрешен продукт. През предходната година от 30 страни членки на НАТО седем (САЩ, Гърция, Полша, Литва, Естония, Англия и Латвия) бяха постигнали задачата от 2 % от Брутният вътрешен продукт.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР