Държавен фонд Земеделие одобри указанията, по които ще се прилага

...
Държавен фонд Земеделие одобри указанията, по които ще се прилага
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" определи как ще се ползват отстъпките от акциза върху горивото на стопаните

Държавен фонд " Земеделие " утвърди напътствията, по които ще се ползва схемата за отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен за първично селскостопанско произвеждане.

Държавната помощ се дава на аграрни производители в секторите " Растениевъдство " и " Животновъдство " под формата на понижена акцизна ставка на газьола, употребен за механизирани действия в първичното селскостопанско произвеждане.

За да се включат в схемата, стопаните би трябвало да са вписани в регистъра по член 7 от Закона за подкрепяне на земеделските производители и следва да имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ, както и за миналата стопанска година.

Кандидатите би трябвало още да имат и годно заявление за подкрепяне по схемата за единно заплащане на повърхност и схемите за обвързано подкрепяне за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи типове и категории животни, които не попадат в обсега на схемите за обвързано подкрепяне за животни, би трябвало да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската активност.

Заявлението се подава в Общинските служби по земеделие към Областните дирекции " Земеделие " по регистрация на физическите лица и по адрес на ръководство на юридическите лица, в период избран със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Към заявката за подкрепяне се ползват копия от фактурите за закупено гориво и други документи според одобрения пример. След приема на документи са планувани инспекции на фактурите от страна на Националната организация за приходите. Помощта ще бъде изплащана на земеделските стопани от Агенция " Митници " посредством Държавна фирма " Земеделие ".

В Закона за държавния бюджет за 2017 година са планувани 84 млн. лева за тази помощ.

През 2016 година по схемата са подадени 7 468 заявки за подкрепяне. На земеделските стопани е възобновена сума в размер над 82 млн. лева (близо 71 млн. лв. през 2016 година и над 11 млн. през 2017 г.)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР