Държавен фонд Земеделие е изплатил 1,88 млн. лв на земеделските

...
Държавен фонд Земеделие е изплатил 1,88 млн. лв на земеделските
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" е изплатил 1,88 млн. лв на земеделските производители

Държавен фонд " Земеделие " е изплатил 1,88 млн. лева на земеделските производители като държавна помощ за компенсиране на загуби от естествени бедствия през 2016 година Това оповестиха от институцията в сряда.

Средствата са разпределени сред 203 стопанства, които са заявили общо над 52 хиляди дка унищожени площи.

Помощта, която се финансиране от националния бюджет, е предопределена за фермери, чиито площи със аграрни култути са пропаднали на 100% в резултат на неподходящи климатични условия. Компенсират се до 80% от действителните разноски за развъждане на растения при вреди като измръзване, осланяване, наводняване, градушки и други, когато става дума за развъждане на царевица, грах, бобови култури, картофи, разнообразни плодове и зеленчуци.

Ставката при зърнените, фуражни култури и слънчогледа е 50% от разноските, а за зимната рапица - 30%, излиза наяве от информацията. Когато вредите са в резултат на суша, помощта е по-ниска - 40% от разноските за царевица и лешници и до 25% - за пшеница и слънчоглед.

През тази година разнообразни аграрни производители също пострадаха от бедствия. Още през юли земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че екипът на ведомството ще направи всичко допустимо изплащането на обезщетенията да стартира още в края на годината.

През лятото на разнообразни места в Северна България имаше съществени провали от местни градушки. Към края на юли пропадналите площи бяха над 150 хиляди дка, което значи, че при одобряването на всички заявки за обезщетение, подадени от земеделците, изплатената сума би трябвало да бъде по-висока от тази за 2016 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР