Държавата вече инвестира 2,3 милиона в това състезание, осигурени от

...
Държавата вече инвестира 2,3 милиона в това състезание, осигурени от
Коментари Харесай

40 дни преди Европейското: Федерацията по Джудо няма финансиране от ММС

Държавата към този момент влага 2,3 милиона в това съревнование, обезпечени от държавното управление на Борисов и министър Красен Кралев
Около 40 дни преди европейското състезание по джудо в София няма изясненост дали ММС ще обезпечи нужните средства да провеждането му. Това разгласи на конференция ръководителят на родната федерация доцент лекар Румен Стоилов, оповестява NOVSPORT.

„ Държавата към този момент е вложила 2,3 милиона лв. за това състезание. Те бяха обезпечени от предходното постоянно държавно управление на Бойко Борисов със състезателен министър Красен Кралев. Един милион евро бяха платени на европейския съюз по джудо, а останалите за наем на зала „ Арена Армеец ”. Сега за европейското състезание ни трябват 300 000 лв. за татамита, електрони табла, лед система и компютри. Със лични средства платихме половината от цената на татамитата, тъй като другояче нямаше да дойдат в точния момент. За първи път в 80-годишната история на джудото в България ние ще бъдем домакини на европейско състезание за мъже и дами. Ще вземат участие към 700 състезатели от цяла Европа. И на всички места, където шампионата ще се излъчва, това ще е реклама за България. Но това очевидно не се схваща от сегашните ръководещи ”, добави Стоилов. Той призна, че е имал среща с Радостин Василев. Спортният министър първо го е попитал първо какви средства са получили последните три години и какво са създали за джудото.

„ Веднага му отговорих, че сме взели към 3 милиона лв. от страната. И сме вложили още 1,5 милиона лв. персонални средства от хората от управлението на федерацията. Разказах му какви триумфи сме постигнали, в това число и с класирането за Олимпиадата. След това му обясних какво ни би трябвало за европейското състезание. Той даде обещание, че до края на февруари ще има изясненост. Сега сме средата на март, а не се вижда никаква светлина в тунела. По-подобен метод мина и диалога ми със заместник-министъра на спорта за високо спортно майстроство. Все отново аз не съм в позиция всякога да диря министъра. Резултатът беше същия. Аз съм вяращ човек и ще кажа, цитирайки библията „ по делата ще ги познаете ”, сподели още Румен Стоилов. Той ще напише писмо до Министерския съвет през идната седмица за подпомагане. „ Не знаех, само че видях в медиите, че министър председателят Кирил Петков тренира самостоятелно бойни спортове, което е похвално. Надявам се да се отзове в помощ и на джудото ”, добави той.

Шефът на родното джудо сподели, че както всички федерации, по този начин и неговата нямат утвърден бюджет за 2022 година и всички състезатели и чиновници са без заплати от три месеца. „ Аз съм от 16 години президент и такова знамение като настоящето не е било. Минаха доста държавни управления и спортни министри, само че нормално до края на февруари имахме утвърден и преведен бюджет. Сега дори още не са извикали треньора на националния тим Георги Георгиев, с цел да отбрани финансовите си планове за годината, които сме изпратили в ММС...Не приказвам единствено за джудото, а за всички спортни федерации, където проблемите са едни и същи. Нищо друго не споделят от мен сътрудниците от други федерации. Вижте стрелбата - Весела Лечева е най-малко 4 мандата народен представител от Българска социалистическа партия, която е част от обединението. Но и тя се оплаква, че федерацията й няма финансиране и би трябвало с персонални средства да се обезпечават участия в интернационалните надпревари. Ние сме се старали да се държим възпитано с всички държавни управления и министри. Никога не сме политизирали, само че не можем да спестим истината. А тя е една и както виждате към този момент се споделя намерено от сътрудниците от всички федерации - че няма обезпечен нито един лев от ММС досега за тази година ”, сподели Румен Стоилов. Думите му бяха подкрепени и от вицепрезидента на федерацията Даме Стойков. Той добави още, че поради скъпия ток всички спортове би трябвало да заплащат двойно за залите, които употребяват.

На конференцията Румен Стоилов и Даме Стойков наградиха националите ни Ивайло Иванов (категория до 90 кг) и Марк Христов (73 кг), които неотдавна завоюваха златни медали на Европейската купа в Чехия. “Вече се усещам естествен човек в новата категория, храня се обикновено и не би трябвало непрекъснато да смъквам килограми. Трудим се крепко за Европейското състезание и се надявам да зарадваме всички с доста медали на родна земя ”, съобщи Иванов, който бе участник на Олимпиадата в Токио. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР