Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването е платила близо

...
Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването е платила близо
Коментари Харесай

Странен подбор на фирми и завишени цени: Как бяха похарчени 2 млн. лв за маски и дезинфектанти на изборите

Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването е платила близо 2.1 милиона лв. за обезпечаване на противоепидемичните ограничения на парламентарните избори на 4 април при чудноват асортимент на компании и на повишени или мощно занижени доставни цени, демонстрира следствие на БНР

За обезпечаването на безвредния избирателен развой Министерският съвет отпусна в допълнение 2 947 600 лв. за Министерството на здравеопазването по параграф „ Разход за социална изгода “. С тези близо 3 милиона лв. ведомството трябваше да купи дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони за изборите.

Министерство на здравеопазването е сключило контракти на обща стойност 2 096 134.80 лева с Данък добавена стойност с няколко компании , като се вижда, че е имало афинитет към сдружения от Пазарджик и Пещера. Обществени поръчки не са правени, защото епидемиологичната конюнктура го разрешава. Фирмите са набрани след оповестена покана на 25 февруари на уеб страницата на Министерство на здравеопазването. В обявлението до заинтригуваните компании се показва, че се разчита на незабавни доставки в период не по-късно от 5 март за всички продукти в цялостен размер, а за място е обозначен Централният склад на Българския червен кръст в село Лозен. Офертите и мострите си компаниите снабдители би трябвало да изпратят до края на работния ден на 2 март в деловодството на Министерството на здравеопазването. В най-хубавия случай компаниите имат разполагаем за реакция 5-6 дни за тези големи количества, което се явява и причина за предварителни сделки. Министерство на здравеопазването желае да купи 3 000 000 хирургични маски, 800 000 маски с висока степен на отбрана FFP2, 30 000 еднократни защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 71 тона дезинфектанти .

Според предоставените от Министерство на здравеопазването контракти 845 000 турски нестерилни хирургични маски, по 5 стотинки броя без Данък добавена стойност, е внесла софийската компания “Соломед “ на предприемача Георги Панов. Договорът е подписан на 8 март със период за доставка един ден. 5 стотинки за хирургична маска се явява най-ниската цена, каквото е условието на здравния министър.

Буди неразбиране за какво тогава от великотърновския производител на торбички “Екстрапак “ са купени 195 000 маски със стотинка и половина по-скъпо за численост, което е сумарно близо три хиляди лв. повече над офертата на вносителя от Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР