Държавата усилено се бори с проблема с разпространението на наркотици,

...
Държавата усилено се бори с проблема с разпространението на наркотици,
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Смесват фентанил с други наркотици, вече има смъртни случаи

Държавата интензивно се бори с казуса с разпространяването на опиати, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За първи път той е чул за смъртоносното вещество фентанил, което сега се популяризира в страната ни, преди 5 години от сътрудници от Съединени американски щати.

„ През зимата на тази година: февруари или март, при интервенция на ГДБОП се иззе огромно количество опиати, имаше и 6 кг фентанил. Това се случи в София. Лицата бяха арестувани с непрекъснати ограничения. Фентанилът се смесва с други опиати и доста постоянно употребяващите го не знаят, че веществото се съдържа. Миналата седмица във Варна тематиката беше повдигната. Има няколко случая, при два от които наоколо до труповете на употребявалите опиати лица са открити спринцовки и фентанил “, разяснява министърът пред Би Ти Ви.

Той добави, че в края на предходната седмица е била разпоредена профилирана полицейска интервенция, която продължава и сега. За 5 дни са арестувани над 250 души, формирани са над 200 досъдебни производства.

По въпроса за незаконните мигранти вътрешният министър твърди, че контролът по границата за момента е ефикасен.

„ Тази година досега има недопуснати към 90 000 опита за незаконно прекосяване на границите на Република България. За денонощие в България, в последното денонощие – случаите са 1 050. Продължаваме да задържаме и групи навътре в страната “, уточни той.

Стоянов се спря и на тематиката за Шенген.

„ Имаме разбирането на Европейската комисия за възможното ни приемане в Шенген. Надяваме се по време на испанското председателство предлагането да бъде отправено и през октомври да се гласоподава присъединението на Румъния и България в Шенген. Имаме признат механизъм за следствие на основния прокурор, изпълняваме поставените критерии. Няма спънка България да бъде призната в Шенген “, акцентира Калин Стоянов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР