Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с

...
Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с
Коментари Харесай

Държавата убивала строителния бранш, оплакаха се от КСБ

" Държавата убива строителния отрасъл. Липсата на индексация на договорите с обществени възложители слага под въпрос съществуването на целия бранш – и дребни, и междинни, и огромни компании. На всички вписани в Централния професионален указател на строителя над 6000 хиляди компании ".

Това се споделя в позиция на Камарата на строителите в България, получена през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

" Окончателно стана ясно, че индексация няма да има – през вчерашния ден Народното събрание отхвърли измененията в Закона за публичните поръчки, които съгласно ръководещите трябваше да дадат опция за нея. Стана ясно още, че и пари за индексация няма. Вече няма смисъл да водим диалози, нито да убеждаваме за нуждата от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на казуса и ще предприеме нужните дейности да го позволи. Но бяхме излъгани. Държавата съзнателно погубва цялостен бранш, който до неотдавна произвеждаше 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт. И който дава работа на 200 000 души ", с показва още в позицията.

В нея се припомня, че строителният бранш включва построяването на пътища, жп инфраструктура, жилищни и публични здания, пречиствателни станции, замяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишение на енергийната успеваемост на остарелия жилищен фонд и голям брой други действия.

" Проекти за милиарди във всички сфери с обществени възложители няма да бъдат изпълнени. И отговорност за това не могат да поемат изпълнителите ", декларират от КСБ.

" КСБ постоянно е поддържала позиция да стои настрана от политическите интриги. Но не можем да замълчим, когато от най-високо равнище ни назовават мафия. Не можем да замълчим в името на нашите чиновници, които с горделивост се назовават строители. Всичко, което е построено в страната, е плод на общия ни труд. И не може да получаваме сходно отношение ", се показва още в позицията на браншовата организация. От КСБ допълват, че ще продължат да пазят с всички законови средства ползите и достойнството на своите членове.

Припомняме, че КСБ искаше индексация на договорите си с страната с равнището на инфлацията. Тази концепция бе прегърната от министъра в оставка Гроздан Караджов. Интересното тук е, че се желаят цялостна индексация даже за контракти, по които към този момент са получени големи задатъци. Оправданието за тези задатъци бе точно, че по този начин се спасявала ниската цена, с цел да се избегне нататъшното покачване.

Припомняме, че през вчерашния ден публична позиция по настоящата политическа драма показаха и от неправителствената организация " Институт за пътна безоспасност ", които иронично благодариха на Станислав Трифонов за отдръпването на Гроздан Караджов. Според тях " по този метод " даде опция да стартират действителни промени при възлагането, градежа и контрола на пътищата в България ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР