Държавата ще започне проверка на Българската енергийна борса след постъпили

...
Държавата ще започне проверка на Българската енергийна борса след постъпили
Коментари Харесай

КЕВР започва проверка на енергийната борса

Държавата ще стартира инспекция на Българската енергийна борса след постъпили недоволства от сдружения за фрапантните разлики в цените на тока.

Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов след извършено съвещание, съобщи БГНЕС. На процедура това е първото огромно следствие на комисията, откакто със законодателни промени Народното събрание позволи на специалистите в регулатора да изследват и да се изричат по основни за енергийната система покупко-продажби и случаи.

Проверката на комисията ще продължи минимум 4 месеца, сходно на изследванията, които се вършат от Комисията за отбрана на Конкуренцията. В момента, в който отчетът стане подготвен, ще бъде показан за разглеждане в регулатора, посочи Иванов.

Според ръководителя на КЕВР цена от 149 лв. за мегаватчас е прекомерно висока. Към момента един от блоковете на АЕЦ Козлодуй е в планов ремонт до края на октомври и 3 от блоковете на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 са изключени от системата, заяви Иван Иванов. БГНЕС напомня, че съгласно специалисти през последните 10 дни на борсата се следят нелогични, притеснителни и може би рискови аномалии в цените на тока, които излъчва Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР