Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през

...
Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през
Коментари Харесай

Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през следващата академична година

Държавата ще субсидира образованието на 42 611 новоприети студенти през идната академична година. Това реши Министерският съвет като утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2023-2024 година.

Частичното преструктуриране на план-приема беше направено през последните дни, в резултат на получени мнения от работодателски организации след приключване на периода на публичното разискване.

С него се усилват местата за първокурсници по специалности от професионално направление „ Информатика и компютърни науки ", като за сметка на това се понижава приемът по професионални посоки „ Психология ", „ Администрация и ръководство " и „ Икономика ", по отношение на бройките в първичния план, който беше оповестен за публично разискване.

За идната образователна година е заложено изцяло нарастване на местата за първокурсници с 1289 броя. То е в следствие от разбор на комплекс от условия, едно от които е по-големият брой на завършващите междинни учебни заведения - с 2 240 повече спрямо предходната година. Взети са поради и броят на признатите студенти през предходната година по професионални посоки и писма от консуматори на фрагменти на районно равнище.

По предложение на Министерството на здравеопазването е повишен броят на местата в професионално направление „ Здравни грижи " и „ Обществено здраве " за специалностите „ Медицинска сестра ", „ Акушерка " и „ Управление на здравните грижи ". По поръчки на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи е повишен и приемът по професионални посоки „ Военно дело " и „ Национална сигурност ".

Предвижда се през образователната 2023-2024 година да бъдат признати 2 228 докторанти в държавните висши учебни заведения. 349 места за докторанти се разкриват и в научните организации - 202 в Българска академия на науките и 65 в Селскостопанската академия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР