Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през

...
Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през
Коментари Харесай

Приемът в университетите: Повече места в „Информатика и компютърни науки“ и „Обществено здраве“

Държавата ще субсидира образованието на 42 611 новоприети студенти през идната академична година. Това реши Министерският съвет за образователната 2023-2024 година, оповестиха от държавната пресслужба.

Увеличават се местата за първокурсници по специалности от професионално направление „ Информатика и компютърни науки “.

Те са в размер на 28,40 лв. на месец

Намалява се приемът по професионални посоки „ Психология “, „ Администрация и ръководство “ и „ Икономика “ .

За идната образователна година е заложено изцяло нарастване на местата за първокурсници с 1289 броя. То е в следствие от разбор на комплекс от условия, едно от които е по-големият брой на завършващите междинни учебни заведения - с 2 240 повече спрямо предходната година.

Взети са поради и броят на признатите студенти през предходната година по професионални посоки и писма от консуматори на фрагменти на районно равнище.

За интервала от 1 септември 2010 година до 31 декември 2022 година са подписани общо 22 088 контракта за подобен заем

По предложение на Министерството на здравеопазването е повишен броят на местата в професионално направление „ Здравни грижи “ и „ Обществено здраве “ за специалностите „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “ и „ Управление на здравните грижи “.

По поръчки на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи е повишен и приемът по професионални посоки „ Военно дело “ и „ Национална сигурност “.

Те са в размер на 28,40 лв. на месец

Предвижда се през образователната 2023-2024 година да бъдат признати 2 228 докторанти в държавните висши учебни заведения. 349 места за докторанти се разкриват и в научните организации - 202 в Българска академия на науките и 65 в Селскостопанската академия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР