Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които имат

...
Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които имат
Коментари Харесай

Държавата ще покрива разходите за обучение на студенти, които ще работят в български фирми след завършване

Държавата ще покрива разноските за образование на студенти, които имат подписан контракт с българска компания за обезпечаване на стаж против ангажимент студентът да работи при работодателя след сполучливото си довеждане докрай, а възнаграждението, което ще получават младите експерти ще е над междинното за съответното дружество. Предложението е по самодейност на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и беше утвърдено с последните промени на Закона за висшето обучение, оповестиха от АИКБ.
С формалното обявяване през миналата седмица на Наредбата за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф беше даден старт на мярката. Една от главните цели на наредбата е да отговори на потребността от усилване на връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и обществото посредством стимулиране на образованието във значими за развиването на страната специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти. Обнародваният документ урежда изискванията и реда, по които ще се декларират, подписват и приключват договорите със студентите и висшите образователни заведения, за цялостното или частичното възобновяване на средствата от бюджета за финансиране на образованието, както и за възнаграждението и за минималния период, през който студента следва да работи при работодателя след завършването си.
От Министерство на образованието и науката чакат организациите на работодателите на национално ниво да координират процеса по набиране на поръчки от предприятия, които биха желали да бъдат включени в лист на предприятията, които имат право да подписват контракти със студентите. Предвижда се до 31 май 2021 година министърът на образованието и науката да утвърди Списък със специалностите, за образованието на които се обезпечават средства от държавния бюджет за изцяло или отчасти възнаграждение на разноските за образование по висши учебни заведения и брой студенти. Два месеца по-късно /31 юли 2021 г./ Министерският съвет ще одобри Списъка с работодателите, които могат да подписват контракти със студентите по реда на наредбата. В него ще се показват още специалностите и броят на студентите, за които всеки шеф е декларирал подготвеност за подписване на контракт.
АИКБ моли предприятията да бъдат оптимално дейни и да подадат поръчка за включване в листата, като по този метод ще се способства за решение на казуса с недостиг на фрагменти, а въпреки това вложенията в образованието ще се възвърнат в българската стопанска система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР