Държавата ще отдели 1,15 млрд. евро или 2,2 млрд. лева

...
Държавата ще отдели 1,15 млрд. евро или 2,2 млрд. лева
Коментари Харесай

2,2 млрд. лева отделя държавата за спирането на въглищните централи

Държавата ще отдели 1,15 милиарда евро или 2,2 милиарда лв. за справяне с последствията от затварянето на въглищните централи и прекосяването към неутрална по отношение на климата стопанска система. Това е записано в последния вид на териториалните проекти, оповестени от Министерството на енергетиката на 9 август. Утре се чака те да бъдат прегледани от Министерския съвет.

Плановете демонстрират защо ще бъдат отделени парите, тъй че най-силно засегнатите райони да се оправят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Според тях до 2030 година в България ще бъдат построени нови 7,5 гигавата възобновими източници, захранвани от слънце и вятър. Тецовете ще стартират да понижават своята работа още от началото на идната година, когато изтича и първият контракт на американската централа “Контур Глобал Марица Изток 3 ”. Очаква се тя да спре работа и да бъде употребена като възможен запас при потребност. Все още не е ясно какви средства ще получава сдружението, с цел да бъде поддържано като запас.

В териториалните проекти са записани няколко насочни години. По отношение на добива на въглищата основна година ще бъде 2026. След нея стартират действителното понижаване на добива и рекултивацията на терените.

До 2038 година би трябвало да бъдат затворени централите на въглища, които да са минали към различен тип гориво.

До 2050 година стопанската система на България би трябвало да е климатично неутрална, т.е. последствията от произвеждане да не водят до промени в климата.

Най-засегнатите области от прекъсването на въгледобива и производството на сила от твърдо гориво са Стара Загора, Перник и Кюстендил. От тях най-сериозен резултат ще има в Стара Загора, където се намират четири от най-големите въглищни централи, както и държавните “Мини Марица-изток ”. Според данни на Министерството на енергетиката сега в тази промишленост в района работят над 11 хиляди души. Това обаче са единствено директно засегнатите. Около мините и тецовете има цели промишлености, които работят за тях, пише . 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР