Държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона

...
Държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона
Коментари Харесай

НАЗ: Държавата да закупи зърно, но на пазарни цени

Държавата ще изкупи за своя запас над 1 милион тона пшеница, слънчоглед и царевица, което ще бъдат добавени към наличните над 300 хиляди тона. Правителството даде обещание и дейности против далавера с цената на олиото.

1,1 милиарда лева обезпечава държавното управление към бюджета на Министерство на земеделието, с цел да се изкупи още 1,1 млн. тона пшеница и суровина за фуражи, стана ясно след държавното съвещание. България разполага сега с 3 млн. тона зърно.

Темата разяснява в “Нашият ден “ по БНР Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ):

“В момента обстановката е малко по-различна от друга година, тъй като тази година имаме по-добра годишна продукция и потенциалът на експорт на страната не е толкоз огромен, че да бъде изнесено толкоз бързо.

В момента в страната има към 3 млн. тона налична пшеница, като една част се съхранява при земеделските производители, друга към този момент е в търговците и в техните хранилища. Зърно сега в България има за към две години. Но след към три месеца има нова годишна продукция, която ще бъде към 5 млн., 5 млн. и половина в най-песимистичния вид. “

“Този развой още не е почнал. Чуват се само приказки от държавното управление. Трябваше да разберем на Комисията по земеделието точните параметри на договорката, само че съвещанието беше засекретено.

В момента не знаем дали има действително търговия от страна на страната, каква е цената, на която тя купува, какви са изискванията на доставката, къде ще се съхранява зърното. Тези неща за момента не са ясни.

Няма нищо неприятно страната да закупи това зърно, само че да го закупи на пазарни цени. Ако намесата на страната докара до това да има регулировка в цените на зърното, че ще продаваме на загуба. “

“Софийска стокова борса действително върви с към 4 месеца обратно. Цената, оповестена на борсата е 480 лв. на звук, което не е действително по отношение на пазара на пшеница сега. От години се водим по борсата за зърното в Париж там котировките при разход към 25-30 евро приблизително за превоз са към 700 лв.. Това трябваше да бъде цената сега в страната.

Износът не е спрян, няма публична заповед за прекъсването му, само че има едно протакване на документи и закъснение на кораби и камиони. Документите се забавят без причина и пояснение. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР