Държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел

...
Държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел
Коментари Харесай

Държавата създава регистър на зависимите от хазарта, няма да ги пуска в казина и игрални зали


Държавата основава указател на хората, подвластни от хазарт, за предварителна защита на това отрицателно обществено събитие, съобщи БГНЕС. Идеята е част от препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за хазарта, които Комисията по бюджет и финанси поддържа през днешния ден на първо четене.

Вписването на съответно име в регистъра ще бъде допустимо обаче само, когато човек осъзнава своята взаимозависимост и самичък желае това. Попадането му вътре ще значи, че той няма да бъде допускан до
казина и игрални зали.

„ Дали това ще има съществено практическо приложение, не мога да кажа, само че има доста хора, които се лекуват от тази взаимозависимост. Може би биха се възползвали от това, с цел да не нарушат хода на своето лекуване “, счита ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Законопроектът на ГЕРБ планува още и сериозна административна смяна в хазартния регулатор, която трансформира Държавната комисия по
хазарта в едноличен орган – организация, чийто началник ще се назначава от Министерски съвет. Той ще носи и цялата отговорност от вземането на съответните решения. „ Аз персонално поддържам съществено този модел, тъй като постоянно съм считала, че персоналната отговорност най-важна при такива контролни институции “, безапелационна бе Менда Стоянова.

ГЕРБ не поддържа съдружният си сътрудник „ Обединени патриоти “ в настояването му за ограничение на
казината единствено да 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните региони на страната.

„ Не приказваме за мораториум. Ние не стопираме
хазарта, а желаеме да го ограничим чисто териториално. Насочваме в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се постанова мораториум върху хазарта, не дава отговор на истината “, счита водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов акцентира, че от партията му ще продължат да пазят концепцията си за ограничението на хазартната взаимозависимост, която той съпостави с пандемията от ковид.

Опозицията от Българска социалистическа партия пък се разгласи за цялостна възбрана на
хазарта, макар че не даде поддръжка за предложенията за неговото ограничение по време на днешното гласоподаване.

„ Ако зависи от нас, изобщо не би трябвало да има
хазарт. В доста страни има такива ограничавания, защото хазартът по принцип е обвързван с проституция, опиати и закононарушения. Той обаче носи доходи в хазната и виждам, за жалост, че в няколко европейски страни отстъпват и посредством мощни регулации вкарват хазартни игри “, счита проф. Румен Гечев. Според него въпросът е на „ баланс сред морални правила и доходи в бюджета “, само че би трябвало да има регулации, които да го подсигуряват. Според него превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган, назначаван от министерски съвет, минава наложително през оставката на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като той не се е справил с контрола.

„ Този под паника модел, надали не министър председателят да се занимава с ротативки и
блекджек, опонира на здравия разсъдък “, сподели още депутатът.

Румен Гечев разяснява и тематиката с пазаруването от страната на дял в Първа капиталова банка, с цел да преодолее последното затруднение към влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната, което дефинира като „ безспорен скандал “. „ Може да си визиите каква е зависимостта на тези хора, новите шефове, които гласоподават нашите пари, от Банката за развиване, да се употребяват за частна банка “, счита депутатът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР