Държавата работи в дългосрочен и краткосрочен план за решаване на

...
Държавата работи в дългосрочен и краткосрочен план за решаване на
Коментари Харесай

Петков: Най-остър е недостигът на инженери и IT специалисти

Държавата работи в дълготраен и кратковременен проект за решение на казуса с неналичието на висококвалифицирана работна ръка, съобщи в Русе общественият министър Бисер Петков, съобщи БГНЕС.

Петков взе участие в конференцията " Образование, трудов пазар и бизнес ", проведена взаимно от Русенския университет и Агенцията по заетостта. Най-сериозен е дефицитът на инженери и IT експерти.

„ Дългосрочното решение на казуса е посредством университетите и фрагментите, които образоват, специалностите, по които образоват. За краткосрочното решение на този дисбаланс сред търсенето и предлагането на висококвалифициран труд общественото министерство и Народното събрание работят в посока да се облекчи режимът „ синя карта “, който обезпечава опция да наемане висококвалифицирани служащи от страни отвън Европейския съюз “, съобщи министърът.

Петков разяснява, че по разнообразни оценки през последните 15 години към 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. В същото време страната ни резервира рекордно ниско равнище на безработица. За октомври тя се е покачила едва до 6,7 %, до момента в който през септември е била 6,5 на 100. Това се дължи на приключването на лятната сезонна претовареност, а за съпоставяне със същия интервал през 2016 година безработицата тогава е била с 1,4 % по-висока.

По тематиката за коледните добавки за пенсионерите министър Петков съобщи, че към момента не е взето решение, въпреки да се вършат планове. „ Зависи от това какъв запас може да се отдели от бюджета и кои ще получат коледни добавки. Това, което е ясно, че за не всички пенсионери ще има коледни добавки, ще се търси допустимо най-справедливият метод. Както и предходните години, нормално това е форма на подкрепяне на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсиите, а границата е линията на бедността “, разяснява Петков. Решението би трябвало да стане ясно до края на седмицата, с цел да може добавките да се платят с декемврийските пенсии.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР