Държавата публикува за обществено обсъждане образователните стандарти за специалността Програмист

...
Държавата публикува за обществено обсъждане образователните стандарти за специалността Програмист
Коментари Харесай

Каква е готовността да бъде въведено обучението по програмиране на изкуствен интелект


Държавата разгласява за публично разискване просветителните стандарти за специалността " Програмист на изкуствен интелект “ . Тя ще се преподава в междинното обучение . Образователните стандарти занапред ще се разискват.
Със сигурност никой не би възразил от това в следните учебни заведения да влезе образованието по тази компетентност. Особено откакто даже и в международен мащаб се залага на необятната приложимост на изкуствен интелект. Към тази компетентност, без даже и да е още публично компетентност, се е насочил Радостин Чолаков . Ученикът от пловдивската гимназия " Акад. Кирил Попов “ стана прочут със създадения гласов програмен продукт, основан на изкуствен интелект.  

Тази разработка сложи Радостин Чолаков предходната година. Той е измежду носителите на даваната от президента премия " Джон Атанасов “ в раздела за възпитаници и техните преподаватели. Във фокуса на внимание е това, че даже и учениците при задоволително разполагаем интерес могат да се занимават с една от специалностите на бъдещето. Затова Радостин Чолаков споделя, че съществуването на написани правила какво е програмист на изкуствен интелект би ориентирало по-лесно даже и съучениците му.

Проблем, с неналичието на задоволително програмиране в плана за новите стандарти за специалността , вижда инж. Мария Василева . Тя е учителят на Радостин Чолаков в пловдивската гимназия, която почнала да работи с него през цялото време.

Вторият проблем, който наредбата слага, е по-сериозен. Трябва да има съответните подготвени преподаватели по това направление .  

От пет-шест години Мария Василева е част от Националната стратегия " IT кариера “ и по този метод тя разполага с създаден от бизнеса образователен запас.  

Бизнесът заявява, че е подготвен да оказва помощ на учителите за новата компетентност . Атанас Киряков е част от българска компания, показала преди време чатбот приложение с изкуствен интелект в чужбина. Той признава, че просветителните стандарти за специалността " Програмист на изкуствен интелект “ са леко на академично равнище, само че въвеждането в учебните заведения ще ориентира по-рано децата .

" Бизнесът има потребност от подготвени експерти ", споделя Атанас Киряков. Подкрепяйки статистиката в Концепцията за развиването на изкуствения разсъдък. Там компаниите показват, че намирането на експерти с нужната подготовка са измежду бариерите за въвеждането на изкуствен интелект в българските предприятия. Най-нужните експерти са с умения в региона на ръководството на огромни данни (41%), програмирането (41%), машинното образование и моделирането (35%) . Наскоро от 380 български компании 54% са показали, че употребяват най-малко една технология на изкуствен интелект, 31% употребяват най-малко две технологии.

Държавата възнамерява даже да разшири образованието по изкуствен интелект . Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер сподели на среща с IT бизнеса, че при започване на април ще бъде оповестено основаването на научен институт за изкуствен интелект . Софийският университет дружно с европейски университет ще основават докторанти по изкуствен интелект.

Общественото разискване на просветителните стандарти за специалността " Програмист на изкуствен интелект “ е до края на март .

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР