Държавата продава на търг последната българска "Комета". Областна администрация във

...
Държавата продава на търг последната българска "Комета". Областна администрация във
Коментари Харесай

Държавата продава на търг последната българска Комета

Държавата продава на търг последната българска "Комета ". Областна администрация във Варна започва търгът за продажбата на паметната Комета-5 в Аспарухов парк на 3 януари.

По времето на социализма атрактивните плавателни съдове бяха част от неповторим крайбрежен морски превоз. През 60-те и 70-те години на предишния век у нас са доставени общо 12 комети, създадени в Съветския съюз, заяви Би Ти Ви.

"Като са развивали до 40 възела скорост, която е една извънредно висока скорост за напредване по вода ", изясни Тодорка Стоянова, специалист във Военноморския музей.

Корабите на подводни крила кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за непознатите туристи и транспорт за българите.

"Те са опция и на автобусния превоз, тъй като напредването с тях ставаше извънредно елементарно и бързо, и прелестно в това време, даже и да страдате от морска болест ", уточни Стоянова.

Предполага се, че индивидът, който се снабди с кометата, просто ще я нареже на скрап.

Търгът за продажбата на корабчето започва с цена от 9 500 лв.. Комета-5 се води частна държавна благосъстоятелност според Заповед от 15.12.1997г. на министъра на финансите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР