Държавата подпомага ловците като събира всички проби и ги транспортира

...
Държавата подпомага ловците като събира всички проби и ги транспортира
Коментари Харесай

Зам.-министър Маринов: Държавата подпомага ловците като събира всички проби за трихинелоза и АЧС и ги транспортира за собствена сметка до лабораториите

Държавата подкрепя ловците като събира всички проби и ги транспортира за лична сметка до лабораториите. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, който дружно с изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Светлозар Патарински направиха проява на взимане на проба за трихинелоза и Африканска чума по свинете от дива свиня в Държавно ловно стопанство „ Витошко-Студена ". За задачата на демонстрацията от стопанството направиха хигиеничен отстрел на мъжка дива свиня.

Заместник-министър Маринов обясни, че след отстрела се съблюдават избрани правила. „ Дивата свиня се опакова и транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една ловна дружинка и ловно стопанство имат. В непосредственост до нея има и яма за отпадните скотски артикули. След като се изхвърлят животинските боклуци, ямата се затваря и дезинфекцира, с цел да не се разнася от хищници и други диви животни ", сподели още той. Заместник-министър Маринов добави, че БАБХ е обучила във всяка една дружинка по най-малко две лица, които могат да разпознават заболяванията по дивеча и да взимат проби от тях и се вкарват в приложението „ Модул лов ". „ Пробите се предават в държавните ловни и горски стопанства, а по-късно се транспортират до упълномощените лаборатории в страната. Автоматично, когато резултатът от проучването е подготвен, в приложението или на уеб страницата на БАБХ може да се ревизира какъв е той ", разясни още заместник-министър Маринов.

Той посочи, че дивата свиня е един от ловните типове, който е най-атрактивен за българския ловджия и най-вече се употребява. „ Индивидуалният лов продължава през цялата година и по тази причина тематиката с трихинелозата и АЧС е настояща целогодишно за ловците ", означи заместник-министър Маринов.

Изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински добави, че упълномощените държавни лаборатории за трихинелоза са 8, а за проучване на АЧС са 3. Частни лаборатории също имат нужната акредитация за проучване на трихинелоза. Резултатите и от двата типа проби са подготвени в рамките дневно. През 2023 година са отстреляни към 12 хиляди диви свине. От тях 123 проби са позитивни за трихинелоза, към 840 са инфектирани АЧС. От началото на годината са взети общо 833 проби, от които 8 са позитивни за трихинелоза.

„ С оглед на контролните функционалности и загрижеността към популацията, БАБХ всяка година по време на дейния ловджийски сезон прави пакети за проучване. Сумата при изпращане на проба за проучване на АЧС и трихинелоза е алегорична - в размер на 1 лева Трябва да подтикваме тази функционалност предвид на ранната предварителна защита за двете болести, с цел да не позволяваме заразяване на хора ", изясни доктор Патарински.

Той напомни за случай от с. Медени Поляни, община Велинград, от преди седмица, когато над 30 души се заразиха с трихинелоза след консумация на месо от диво прасе. „ Трихинелозата е доста рисково заболяване. Поради тази причина във всяка касапница у нас би трябвало да има наложително формален ветеринарен доктор. Контролът е непрестанен. Хората могат да бъдат спокойни, че месото е безвредно. Методът за проучване на трихинела, съгласно европейския правилник, е много сигурен - ензимен способ. Той подсигурява откриването на трихинелите за разлика от старите микроскопски способи, както е станало и в тази ситуация със инфектираните хора. Призивът ни към ловците и всички стопани е да изследват месото, даже и когато става дума за домашни животни ", добави доктор Патарински.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР