Държавата отпусна 810 хиляди лева за консервация и реставрация на

...
Държавата отпусна 810 хиляди лева за консервация и реставрация на
Коментари Харесай

Държавата отпусна пари за реставрация на Серафимовата къща

Държавата отпусна 810 хиляди лв. за консервация и реституция на Серафимовата къща в пловдивското село Свежен, в която постоянно е отсядал Васил Левски. Архитектурно-историческият обект е един от най-старите монументи на културата в България.

Серафимовата къща е неповторима, тъй като е без прозорци, има скривалища и част от достоверно огнище, което е пред съсипия. апазени са и исторически надписи по таваните. През последните години единствено покривът на къщата е бил ремонтиран.

„ Първо ще се създадат археологически изследвания към цялата постройка, в целия регион тъй като се допуска, че тука има скришен който е водел, тука има и укритие на Апостола, който е водел отвън селото. “, изясни пред Българска национална телевизия кметът на с. Свежен Христо Енков.

До къщата на полковник Владимир Серафимов, който е бил трети братовчед на Левски ще бъде построен интерактивен музей. По плана са планувани средства и за археологически разкопки и реституция на Аджарската книжовна школа, намираща се наоколо до Серафимовата къща.

„ За Аджарската книжовна школа се знае с много огромна меродавност, че са към 30 документа, като най-известния от тях е Адажрският дамаскин, който се пази в Петербург. Основното е да покажем, че България в късното Средновековие не е била изгубена страна, а наедно със Запада ние сме имали невероятни преписвачи. “, казва Христо Енков.

Местните хора се надяват, че с археологическите изследвания на една от водещите книжовни школи в Средновековието и основите на храма „Свети Георги“ ще се потвърди по кое време е било учредено селото.

„ Съществуването на такава огромна черква с такива размери дава едно съмнение, че тя може да е издигната още към края на Втора българска страна. Стойността на книжовната школа тя не е единствено с локално значение, тя е с общобългарско значение. “, коментира Ивто Тавитян, гражданин на с. Свежен.

С възобновяване на пространствата към Аджарската школа ще се даде опция на доста българи да се срещнат с калиграфията и шедьоврите излезли под перото на Аджарските художници илюстратори.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР