Държавата отпусна 426 млн. лева по извънредната схема Помощ в

...
Държавата отпусна 426 млн. лева по извънредната схема Помощ в
Коментари Харесай

Милиони агропомощи заради войната, само зърнарите са отрязан...

Държавата отпусна 426 млн. лв. по изключителната скица „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2022 година Преди дни по сметките на 35 044 стопани бяха преведени над 340 млн. лева Остатъкът от над 85 млн. лева ще бъде изплатен след осъществяване на следващ надзор, оповестиха от Държавен фонд „ Земеделие “. Не за всички фермери обаче ще има „ парче от баницата “. От животновъдите дотации получават тези, които отглеждат крави, биволи, овце и пчели. Отрязани от целевото подкрепяне обаче са зърнопроизводителите. Помощта е само за производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, ориз, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати, марули, бамя, тиквички и тютюн.

Защо зърнопроизводителите са лишени от спомагателните средства,

няма обществено пояснение от фонда. Затова пък ползата на земеделците бе предпазен (засега единствено във Фейсбук) от един от най-крупните зърнопроизводители от област Пловдив - Йосиф Делгянски. И поради мълчанието на управлението на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по този въпрос фермерът желае оставката на цялото управление.



" От няколко месеца се приказва, че фермерите в България ще получат отплата поради войната в Украйна. Зърнопроизводителите обаче са изключени от тази помощ и учудващото е, че управлението на НАЗ няма никаква реакция. Вместо това управлението ни вкара в един митинг против украинското зърно, за който не можахме да дадем логичен отговор на обществото за какво го вършим. Вече два програмни интервала ние сме лишени да участваме в стратегиите за вложения в стопанствата. Нямам срещу, само че когато си лишен от достъп до вложения, ти би трябвало и имаш правото да знаеш къде отиват тези пари. След като се наляха милиарди в “чувствителните “ браншове, те не би трябвало ли да са си стъпили на краката? Защо НАЗ не насочва тези въпроси към Министерството на земеделието? Докога ще се усещаме надали не отговорни, че получаваме 30 лева дотация на декар?

Докога ще изкарват нас отговорни, че нямало зеленчуци, плодове, месо и мляко в магазините?

Нима е толкоз мъчно да се изкарат на показ дотациите на тези браншове и да се запознае обществото с това? Вместо остра декларация на НАЗ, ние мълчим гузно, като че ли сме отговорни за тези проблеми. Уважаеми сътрудници, може би съм прекомерно краен, само че с цел да се издигне престижът на НАЗ, би трябвало ръководителят и целият директорски съвет да си подадат оставките и да се избере ново управление, което да умее да слага най-наболелите въпроси и да върне престижа на организацията подобен, какъвто беше преди години, приканва Йосиф Делгянски.

Бившият ръководител на НАЗ и също огромен зърнопроизводител от Пловдивско - Ангел Вукодинов, реагира стремително и посочи редица браншови, както и редица световни проблеми пред родните земеделци.

" Факт е, че сме очевидци на намаляващ престиж и въздействие на НАЗ. Причините за това не са в избрани райони или дори персони (кучето скача съгласно тоягата). Според мен аргументите са вътрешни, смесени и външни:

А. Вътрешни

1. Уставът е стар и би трябвало да се извършат нужните промени.

2. Необходимо е усилване на живота на районните организации, както и подкрепяне на основаването на нови такива.

Б. Смесени

1. НАЗ пое тежката задача да пази и съставлява, без да е упълномощена, целия аграрни бранш, а от време на време и страната. Вместо да се бори за закон за браншовите организации, основаване на единна земеделска камара, работа по ПР и издигане на имиджа НАЗ, ние се втурнахме в интернационална активност, където несъмнено на някои места трябваше да бъде страната или единната земеделска камара.

3. Не се противопоставихме задоволително дейно на другите консултантски и персонални лобита в МЗм, ДФЗ, ТРГ по ОСП, проекта за възобновяване и други Допуснахме домогвания на разнообразни хора (някои свързани с НАЗ, други с разнообразни браншови организации до министерски и настойнически столове).

В. Външни

1. Държавата, нейните институции и разнообразни други организации и медии целеустремено настройваха обществото и останалите сектори против НАЗ и българското зърнопроизводство.

2. Разгърналото се схемаджийство настойчиво наливаше масло в огъня, въпреки и зърнопроизводството минимум да участваше в тези схеми.

3. Европейски Съюз и съответните институции бяха удовлетворени от създалата се обстановка, тъй като, въпреки и мощна, не се трансфораха в прекомерно мощна конкуренция за техните фермери, задоволително добре подпомагани по отношение на нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР