Държавата обяви, че ще бори високите цени в магазините за

...
Държавата обяви, че ще бори високите цени в магазините за
Коментари Харесай

Шефът на КЗП Стоил Алипиев: За 3 дни установихме 60 нелоялни търговски практики

Държавата разгласи, че ще бори високите цени в магазините за хранителни артикули с инспекции. През седмицата стана ясно, че Комисията за отбрана на потребителите, Агенцията по сигурност на храните и данъчните се заемат с тази задача.
Прочетете още
Председателя на КЗП Стоил Алипиев съобщи, че към този момент има хваната 60 нелоялни търговски практики и още толкоз административни нарушавания.

В Бургас минава една такава инспекция. Инспектори от три институции ревизираха хранителен магазин в центъра на града. Клиентите се броят на пръсти.

Доменик и брачна половинка ѝ от няколко години живеят у нас и също виждат скок в цените.

„ Ако ги съпоставим с Германия, не е доста скъпо. Но от предходната година са се повишили, несъмнено “, сподели Доменик.

Търговците не отхвърлят. Признават, че всеки ден сменят етикети с цени.

„ Не мисля, че при нас е казусът. Не знам от кое място идва голямата разлика и непрекъснато растящите цени, само че всеки ден сменяме цени, безусловно всеки ден.

Фирмата снабдител, която ни я докарва, кара ни я на друга към този момент цена и ние надлежно и ние би трябвало да вдигнем, няма по какъв начин “, изясни Кирил Стоянов - шеф на хранителен магазин пред БТВ.

Най-често сменят цените при млечните артикули и саламите. Проверяващите се концентрират върху нелоялните практики. 

„ Срок на валидност особено на продуктите, има и някои други условия, които особено към млечните могат да се видят “, споделя доктор Рада Камбурова – БАБХ – Бургас.

Най-често нарушавания се откриват при стоките, които се продават в насипно положение. Обявената цена би трябвало да е за кг, а не за 100 грама, която е по-ниска и притегля внимание.

„ Много постоянно търговците не афишират тарелките като спомагателна цена на тарелка. Това се заплаща в допълнение и би трябвало по някакъв метод да бъде оповестено, да бъде ясно, тъкмо и не подвеждащо “, споделя Кристина Касабова – основен контрольор, КЗП – Бургас.

Следят се и промоциите.

„ Следва да имат период за оповестеното понижение. Срокът не би следвало да бъде по-дълъг от едномесечен период и не по-малко от един работен ден “, сподели Касабова.

А до момента в който цените порастват, покупките в кошницата стават все по-малко.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР