Държавата няма да работи за извеждане от експлоатация на част

...
Държавата няма да работи за извеждане от експлоатация на част
Коментари Харесай

Няма да спираме ТЕЦ-овете, носели повече приходи от сумата по Плана за възстановяване и устойчивост

Държавата няма да работи за извеждане от употреба на част от въглищните електроцентрали до края на 2025 година, каквото би следвало да се направи, с цел да отговорим на поетия по Плана за възобновяване и резистентност ангажимент за понижаване с 40% на нездравословните излъчвания. Работи се интензивно за предоговаряне на изискванията по ПВУ, като всички причини ще бъдат показани на Европейската комисия, само че при минорен сюжет, при който не получим зелена светлина от Европа, по-добре е ТЕЦ-овете да работят, защото генерират повече доходи, в сравнение с би получила България по Плана.

Това съобщи пред публицисти енергийният министър в служебния кабинет на Гълъб Донев Росен Христов след представянето на тактиката за развиване на българската енергетика до 2053 година.

Очевидно Народното събрание взе решение да не изпълняваме тези задължения. Така че проект Б (при крах на договарянията с ЕК) е да продължаваме да работим според решението на Народно събрание, което най-вероятно ще значи загуба на някакви средства по Плана за възобновяване и резистентност. Решението на Народно събрание е основано на разбора, че икономическият резултат от затварянето на централите е по-голям от средствата, които ще получим по проекта ", сподели министърът.

В конкретика - за 2022 година България е изнесла над 12 тераватчаса електрическа енергия, а загубите за страната ни, в случай че ТЕЦ-овете не работиха, биха били 3 милиарда лв..

" Ние сме понижили въглеродните излъчвания според условията на Европейска комисия, освен че сме ги изпълнили, ние сме ги преизпълнили. Нашата позицията е, че България си извършва задачите, което е водещо за Европейската комисия. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР